Ekaterine Tarkhnishvili

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEkaterine Tarkhnishvili

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ka) ეკატერინე გაბაშვილი Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 juny 1851 Modifica el valor a Wikidata
Gori (Imperi Rus) Modifica el valor a Wikidata
Mort7 agost 1938 Modifica el valor a Wikidata (87 anys)
Akhalkalaki (República Socialista Soviètica de Geòrgia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaPanteó de Didube Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballLiteratura georgiana i literatura infantil Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióescriptora, memorialista, assagista Modifica el valor a Wikidata
GènereProsa Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 163328765 Modifica el valor a Wikidata

Ekaterine Tarkhnishvili - Gabashvili (en georgià: ეკატერინე გაბაშვილი (თარხნიშვილი); Gori, 16 de juny del 1851 - 7 d'agost del 1938) fou una pedagoga i escriptora georgiana especialment coneguda pel seu activisme pels drets de les dones i el seu treball d'alfabetització femenina. Gabashvili és una de les primeres feministes de Geòrgia.

Biografia[modifica]

Ekaterine Tarkhnishvili nasqué en una família aristocràtica de Gori, Geòrgia, que aleshores formava part de l'Imperi rus.

El 1868 va obrir escoles dominicals. Dos anys més tard, es casà amb Aleksandre Gabashvili. Dedicada a la família, va tenir dificultats per a continuar estudiant. Quan tenia l'oportunitat d'escriure, però, enviava el seu treball a revistes i diaris.

Convençuda del valor de l'educació, des del 1882 pertany a la junta directiva de la Societat per a la Promoció de l'Alfabetització de la població georgiana.

El 1897-1922, dirigeix l'Escola Vocacional per a Dones. El 1872-1905, fundà el Cercle de Dones i ajudà a crear sucursals de la Societat per a la Promoció de l'alfabetització.[1]

És autora de novel·les i relats sobre les tristeses dels mestres d'escola del poble i la vida camperola. En la dècada dels 1900, deixa la ficció per l'autobiografia.[2]

Gabashvili també és coneguda com una de les primeres feministes georgianes. El 1958, una pel·lícula Magdanas lurja (Magdana's Donkey), basada en una novel·la seua i dirigida per Tengiz Abuladze i Revaz Chkheidze, fou premiada en els festivals internacionals de cinema de Canes i Edimburg.[3]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ekaterine Tarkhnishvili-Gabashvili» (en anglés). Feminism and Gender Democracy. [Consulta: 17 abril 2019].
  2. Rayfield, Donald (2000), The Literatura of Georgia: A History: 2a edició, pàg. 217. Routledge.
  3. Mikaberidze. «Gabashvili, Catherine. Dictionary of Georgian National Biography». Arxivat de l'original el 19 d'abril de 2008. [Consulta: 28 març 2007].