El Arte Cristiano

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Els germans Joaquim i Marià Vayreda i Vila, que freqüentaven París amb motiu de les seves activitats artístiques, assimilaren allà un tipus d'iconografia coneguda amb el nom d'Art de Sant Sulpici, donat que el desenvolupaven bon nombre d'artistes instal.lats al barri parisenc que duu el nom del sant. Joaquim Vayreda, junt amb el també pintor J. Berga i Boix, dugué a terme un assaig tècnic destinat a donar ocupació als alumnes avantatjats de l'Escola de Dibuix d'Olot, als quals s'oferia la possibilitat de desenvolupar professionalment la seva capacitat artística.

D'aquesta mútua col·laboració nasqué la primera indústria d'imatgeria religiosa, que arrelà tot seguit a la població i constitueix actualment una de les seves activitats artesanals més peculiars i conegudes. En 1880 la societat es deia "Vayreda, Berga i Cia", que es transformà dos anys després en "EL ARTE CRISTIANO". Nombrosos artistes, entre els quals es troben escultors amb prestigi internacional han passat de llavors ençà pels tallers d'aquesta empresa degana, creant imatges que han donat prestigi a la marca i han estat també exportades a diversos països dels cinc continents.

Les estàtues realitzades en pasta cartró fusta tenen la concessió afirmativa per part de la Sagrada Congregació de ritus i indulgències, i per tant, la consideració de material noble i venerable.[1]

Per què aquesta indústria?[modifica]

La indústria dels Sants a Olot és fruit de diverses circumstàncies:

A l'any 1850, a Olot, hi havia una activitat tèxtil molt important (cotoneres, teixidors, ...), provinent de la indústria de les indianes. Fruit d'aquesta trobem una base artesanal assentada.

Per recolzar aquesta indústria, s'havia fundat l'Escola Pública de Dibuix (impulsada pel Bisbe Lorenzana al 1783), que ensenyava als joves aprenents les arts gràfiques de les indianes. Més tard, l'artista Joan Carles Panyó va ser director d'aquesta escola durant molts anys i va exercir una gran influència sobre nombrosos deixebles.

Per altra part, a finals del segle XIX es visqué un període de de recuperació religiosa, ja iniciat per Balmes que fa que la iconografia estigués molt arrelada a la cultura occidental en general i la catalana en concret. Els germans Vayreda i l'avi Berga recullen aquest llegat i el transformen en una nova indústria: la imatgeria religiosa. Els impulsors de El Arte Cristiano aprofitaren doncs totes aquestes circumstàncies i van crear una indústria en aquells moments novedosa i pròspera. Tant és així, que ben aviat trobem altres exemples en el mateix sentit (fins a 20 tallers a principis del segle XX)

Actualment el que pretén l’empresa és donar a conèixer aquest patrimoni cultural únic al món amb més de 2.000 models d’escultors universals com Ache, Alentorn, Blay, Devesa, Llimona.[1]

Tradició[modifica]

La indústria dels Sants, que ara veiem com un anacronisme, fou per tant en el seu moment innovadora. Si fem un repàs a les tradicionals formes que s'utilitzaven a mitjan segle XIX per emmotllar les imatges i els materials emprats, ens adonem que la indústria de sants d'Olot i, particularment El Arte Cristiano, foren innovadors al introduir un nou material y una nova tècnica d'emmotllatge: en concret ens referim a la pasta cartró fusta, que va representar una millora substancial en la producció de sants, doncs suposava: menys temps d'emmotllatge, més lleugeresa de les peces i més resistència del material.

Així doncs, aplicant principis elementals i aprofitant les circumstàncies es va desenvolupar una indústria que arriba fins als nostres dies. Aquesta indústria viurà un temps d'esplendor i prosperitat, fruit de la qual es desenvolupen experiències semblants a tota la zona. Al mateix temps, com totes les indústries influents, va desenvolupar també una sèrie d'oficis al seu entorn. Entre aquests, és molt destacable la tradició artística que han seguit molts olotins i que, merescudament, és coneguda arreu.[1]

Modernitat[modifica]

El Arte Cristiano és avui una empresa d'autèntica tradició artesanal que ha sabut adaptar-se als temps moderns. Ha passat per etapes exitoses i per moments difícils, però ha sabut evolucionar en el temps, adaptant-se sempre al mercat i a les circumstàncies. És per això que està en condicions d'oferir la tradició més pura juntament amb l'experiència dels anys que l'avalen alhora que incorpora les millores tecnològiques del moment present.

La combinació Tradició - Experiència - Modernitat fan que El Arte Cristiano sigui una empresa model amb més de cent anys d'història - des de finals del segle XIX (1880) fins als nostres dies . Durant tot aquest període les relacions de producció han canviat alhora que el procés de producció es manté gairebé intacte i fidel als seus orígens.

La informatització dels seus magatzems i la renovació de xarpes i motlles permet la fabricació de les estàtues en altres material i per tant la possibilitat d’oferir noves oportunitats de negoci i millorar els processos productius.[1]

Futur[modifica]

Entre els projectes de futur hi ha la reubicació del taller, donat que a l'edifici principal de l'empresa s'hi ubicarà el Museu dels Sants amb la col·laboració de l'Ajuntament d'Olot, el gremi i la pròpia empresa. El Arte Cristiano continua treballant per oferir un producte cada vegada millor, fent servir materials naturals, essent respectuosos amb el medi ambient i preocupant-se per l'especialització dels seus operaris i per donar els-hi un entorn de treball, que els permeti no només viure dignament sinó sentir-se realitzats.

L'empresa ha obtingut la marca de qualitat Garrotxa leader basada fonamentalment en dos sectors, a més de l'econòmic, que són el mediambiental i el social.

Amb la finalitat d’innovar tecnològicament amb la renovació dels motllos i així poder oferir aquest patrimoni per un ús a la intempèrie i dins de l’Art Funerari, hem unit esforços col·laborant amb una empresa puntera i líder amb la innovació, el desenvolupament i la investigació de noves tecnologies per món de l’Art.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Història». [Consulta: 9 juliol 2019].