Baridà

(S'ha redirigit des de: El Baridà)
De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Aquest article parla de la comarca natural, per a l'enclavament de la Ribera d'Urgellet vegeu Baridà (Ribera d'Urgellet)
Localització del Baridà

El Baridà és una subcomarca de l'alta vall del Segre situada entre Sant Martí dels Castells, a l'est, i l'Estret de Mollet (el Pont de Bar), a l'oest. Està integrada per municipis de dues comarques de la Baixa Cerdanya i de l'Alt Urgell. El territori és un llarg congost del riu Segre, entre la subcomarca de la Batllia, a l'est, i l'Urgellet a l'oest, un lloc de pas obligat de la Strata Ceretana romana entre Puigcerdà i la Seu d'Urgell. Al nord limita amb les muntanyes que fan frontera amb Andorra, i al sud amb la serra del Cadí. L'Estret de Mollet suposa el límit natural entre l'Urgellet i el Baridà.

El nom de Baridà deriva del castell de Bar, que va ser el centre de la sotsvegueria del Baridà, formava part de la vegueria de la Cerdanya, amb seu a Puigcerdà, però en el castell de Bellver va ser on residia el sotsveguer. La sotsvegueria incorporava el pagus de Talló, base del que fou una important batllia. Actualment es considera per separat la Batllia i el Baridà.

Límits de la subcomarca[modifica]

El Baridà (blau) respecte a les comarques de l'Alt Urgell (tons grocs: separació entre l'Urgellet i el sector meridional) i la Baixa Cerdanya (to verdós).

La subcomarca del Baridà comprèn totes les entitats de població incloses en els municipis de Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet i Prullans, de la Cerdanya; i el Pont de Bar, de l'Alt Urgell. A més, també s'hi inclou el poble del Querforadat, actualment part del municipi de Cava.

Coord.: 42° 22′ N, 1° 38′ E / 42.367°N,1.633°E / 42.367; 1.633