El DDT

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de publicacions periòdiquesEl DDT
Tipus revista de còmics
Fitxa tècnica
Llengua castellà
Inici publicació 1951
Tancament 1978
Lloc de publicació Barcelona
Estat Espanya
Dades editorials i contingut
Editorial Editorial Bruguera
Modifica les dades a Wikidata

El DDT (inicialment anomenada El DDT contra las penas) era una revista de còmic en castellà de l'editorial Bruguera que va començar a publicar-se el 1951.[1] Inspirada en la revista argentina Rico Tipo (de Guillermo Divito),[1] El DDT estava concebuda per a un públic adult, la qual cosa, a la pràctica, suposava escasses diferències amb la resta de les publicacions de l'editorial, més orientades cap al jovent: la censura de l'època permetia un marge de maniobra molt estret. Algunes al·lusions eròtiques diluïdes, sense sortir-se de la hipocresia imperant, van ser els seus trets distintius. A diferència d'altres revistes de l'editorial, concedia un gran interès a les seccions alienes a la historieta, sobretot humorístiques. Una de les seves aportacions va ser la secció fixa de texts humorístics Diàlogos para besugos (Diàlegs per a besucs), escrita per Armand Matias Guiu, que en castellà firmava Armando Matías Guiu.[2]

Van col·laborar en ella alguns dels més importants autors de Bruguera, com Guillem Cifré i Figuerola, José Peñarroya, Carlos Conti, Vázquez, o el mateix director de l'editorial, Rafael González Martínez.

Etapes[modifica]

Primera

Durant la primera etapa de la revista, entre 1951 i 1965, es van publicar 712 números de periodicitat setmanal.[3]

Segona

La segona etapa es va iniciar el 1964, amb el número 713, i es va prolongar fins al 1967 amb el número 795.[3] El nom de la revista va prescindir de l'article, passant a anomenar-se només DDT, i es va ampliar el format. La periodicitat en aquesta segona etapa va passar a ser quinzenal.

Tercera

El 1967 DDT va tornar a ser un setmanari, començant així la tercera etapa, que es va prolongar fins al 1978, any en què la revista va desaparèixer definitivament.[4]

D'altres[modifica]

En van existir unes altres tres revistes de Bruguera associades a El DDT: Selecciones de Humor de El DDT (1956-1959)[5] i Suplemento de historietas de El DDT (1959-1960),[6] com també Súper DDT (1973-1981).

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 "El món del còmic" a El patrimoni català és al meu ordinador, Generalitat de Catalunya, a la secció "La màquina del temps del còmic català".
  2. "Diàlogos para besugos", article de Joan Ripollès Iranzo a El Rinconete, 15 de febrer del 2010, reproduït al Centro Virtual Cervantes (en castellà).
  3. 3,0 3,1 "El DDT" a Tebeosfera (en castellà).
  4. "DDT" a Tebeosfera (en castellà).
  5. "Selecciones de Humor de El DDT" a Tebeosfera (en castellà).
  6. "Suplemento de historietas de El DDT" a Tebeosfera (en castellà).