El Pati (Tàrrega)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Pati
Imatge
Dades
TipusPlaça Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióS. XVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Altitud379 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTàrrega (Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióPl. del Carme
Map
 41° 38′ 53″ N, 1° 08′ 27″ E / 41.648156°N,1.140822°E / 41.648156; 1.140822
IPA
IdentificadorIPAC: 29925

El Pati o Plaça del Carme és una plaça de Tàrrega (Urgell) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Plaça de planta rectangular molt irregular, amb formes d'entrants i sortints i amb els quatre angles escairats. És de grans dimensions i és situada entre el nuclic antic i el primer eixample. Tot el perímetre està rodejat d'arbustos de poca alçada que fan de balla respecte a l'exterior de la plaça. A més a més, hi ha la presència de bancs que també segueixen tot el perímetre intern. En els dos extrems curts de la plaça hi ha dos monuments erigits: el Monument als Països Catalans i el Monument a Ramon Carnicer. Just al centre hi ha una font-brollador d'aigua. La pl. del Carme està rodejada de comerços variats, habitatges i bancs que fa que sigui el centre neuràlgic de la ciutat de Tàrrega.[1]

Història[modifica]

El popular "Pati" rep aquest nom pel fet d'haver estat durant el segle xviii el pati d'armes de les casernes militars que hi havia al voltant, avui convertides en habitatges. Primer fou un típic passeig popular de Tàrrega, però els consistoris van tenir molt interès a arreglar-lo com a espai públic fins a convertir-lo en plaça com és avui.[1]

Comerços[modifica]

Està envoltada de molts comerços, majoritàriament relacionats amb la restauració. Els comerços que actualment envolten la plaça són: Pastisseria El Pati, El Liceu, Restaurant El Til·ler, Centre Optic, Sabateria Badias i diverses entitats bancàries.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Pati
  1. 1,0 1,1 «El Pati». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 11 gener 2017].