El Saiolic

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
El Saiolic
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estat d'úsen perill Modifica el valor a Wikidata
Altitud653 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCastellcir (Moianès) Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 46′ 46″ N, 2° 05′ 03″ E / 41.77943°N,2.08408°E / 41.77943; 2.08408

El Saiolic és una masia del terme municipal de Castellcir, a la comarca del Moianès. Pertany a l'enclavament de la Vall de Marfà, antiga parròquia de Sant Pere de Marfà, que tingué ajuntament propi entre el 1812 i el 1827, abans d'unir-se en primera instància amb Santa Coloma Sasserra i després, el 1847, amb Castellcir.

Està situada en el sector sud-oriental d'aquest enclavament, prop del límit amb Castellterçol i Moià, al nord-est de la masia de les Vinyes i a llevant de la casa de Marfà. És a l'esquerra del torrent de la Fàbrega.

S'hi accedeix des del Pont de la Fàbrega, al límit entre Moià i Castellterçol, aigües avall per la vall del torrent de la Fàbrega i seguint el Camí de Castellterçol a Marfà. Aquest camí segueix, a una certa alçada, el torrent esmentat aigües avall, cap a ponent, i deixa el Pla Rubí al nord-oest del camí. Al cap d'un primer tram en aquesta direcció, el camí trenca cap al sud-oest, passant per la Rompuda del Gironès, que queda al sud i a l'est del camí, passa per sota i al nord i oest de la masia del Gironès, pel costat nord i de ponent de la Quintana del Gironès, i va a buscar la vall del torrent del Gironès, que segueix cap al sud fins que troba el pas on canvia de vessant, al Revolt Gran, en la mateixa vall d'aquest torrent, i segueix per la riba esquerra cap al nord-oest, fins que venç una carena, on canvia de vall i emprèn cap al sud-oest la del Xaragall del Saiol. Segueix aquesta vall fins que en un altre revolt molt tancat canvia de vessant, i va a cercar el vessant oriental de la Solella de la Descàrrega. Segueix per l'esquerra del xaragall esmentat cap al nord, fins a un trencall, on cal desviar-se pel camí de més a ponent, que no baixa cap a la vall del torrent de la Fàbrega (si se segueix el que sí que hi baixa, es va a sortir prop de la Poua del Saiolic). Seguint sempre cap al nord, quan el camí arriba a l'extrem nord-est del Serrat de la Descàrrega es troba la casa del Saiolic.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: El Saiolic
  • GARCIA-PEY, Enric. Castellcir. Recull onomàstic. Barcelona: Societat d'Onomàstica - Institut Cartogràfic de Catalunya, 2005. (Col·lecció Monografies, núm. 29). ISBN 978-84-393-6858-8
  • RODRÍGUEZ LARA, José Luis. Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009. (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30). ISBN 978-84-232-0735-0.