El Vilar (Rupit i Pruit)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'edifici
el Vilar
Dades
TipusMas Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvii
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Ubicació geogràfica
Entitat territorial administrativaRupit i Pruit (Osona) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA pocs metre del trencant entre els km 34 i 35 de la C-153 entre Rupit i Sant Esteve d'en Bas
 42° 03′ 09″ N, 2° 28′ 31″ E / 42.05252°N,2.47539°E / 42.05252; 2.47539Coord.: 42° 03′ 09″ N, 2° 28′ 31″ E / 42.05252°N,2.47539°E / 42.05252; 2.47539
IPA
IdentificadorIPAC: 23385

El Vilar és una masia a uns 3 km al nord de Rupit (Osona) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Antic mas registrat al fogatge de la parròquia i terme de Sant Andreu de Pruit de l'any 1553. Aleshores habitava el mas un tal Pere Vilar.[1]

Arquitectura[modifica]

Masia de planta rectangular coberta a dues vessants i amb el carener perpendicular a la façana, orientada a migdia. A ponent s'hi adossa un cos més baix que consta només de planta baixa i primer pis, cobert a una vessant. La façana presenta un portal de grosses dovelles i un altre a la part esquerra amb llinda damunt del qual hi ha una bonica finestra d'arc còncau i amb forma goticitzant. El mas s'està reformant i l'única data constructiva que conserva es troba damunt el portal adovellat: 1676.[1] Al costat n'hi ha una altra amb l'ampit motllurat i al segon pis unes grans obertures. A la part dreta del portal adovellat hi ha un balconet i damunt el portal dues finestres, una de les quals és datada. A tramuntana hi ha finestres amb espieres. A llevant s'hi adossa un altre cos.[1]

És construïda amb pedra sense polir, unida amb calç, i els escaires i obertures són de pedra ben picada. És un ampli casal en el que s'endevinen diverses etapes constructives, tant pels materials emprats com per les estructures.[1]

Al costat hi ha la cabana de planta rectangular, coberta a dues vessants i recolzada sobre el desnivell del terreny. Està situada a ponent del mas i el carener es perpendicular al portal d'entrada, el qual es rectangular, amb una llinda de fusta i un ampli finestral situat al damunt d'aquest. A la part esquerre, sota la vessant, hi ha un cos mig descobert, és a dir que no forma murs, el vessant es sostingut per petits pilars recolzats damunt el mur. Llevat del gran finestral les altres obertures són petites i es troben distribuïdes a la planta. Es construïda amb pedra sense polir.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 «Mas el Vilar». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 28 setembre 2017].