Eleazar

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per a altres significats, vegeu «Eleazar màrtir».

En la Bíblia, apareixen dos personatges amb el nom d'Eleazar:

sant Eleazar, fill d'Aaron
Eleasar.jpg
Gravat del s. XVI
sacerdot de l'Antiga Llei
Naixement Hebreu אֶלְעָזָר בן-אַהֲרֹן Elāzār ben Ahărōn
Mort ca. 1100 a. C.
Sepultura Guibat-Pinhàs (Awarta, Palestina, prop de Nablús)
Commemoració en Església ortodoxa, Església Apostòlica Armènia
Canonització Antiga
Festivitat 30 de juliol (armenis), 2 de setembre (ortodoxos)
Fets destacables Tercer fill d'Aaron, segon Summe Sacerdot d'Israel
Iconografia Amb robes de summe sacerdot jueu

Eleazar, Summe Sacerdot d'Israel[modifica | modifica el codi]

En l'Antic Testament, Eleazar (en hebreu אֶלְעָזָר בן-אַהֲרֹן Elāzār ben Ahărōn) és el tercer fill d'Aaron i Elixeba, filla d'Amminadab. Va succeir el seu pare com a Summe Sacerdot d'Israel, ja que els seus dos germans més grans Nadab i Abihú van morir prematurament com a conseqüència de desobeir la voluntat divina.

Segons es desprèn del llibre de l'Èxode, Eleazar va néixer durant els quaranta anys de vida nòmada pel desert del poble israelita. Eleazar fou investit Summe Sacerdot per Moisès just abans de la mort del seu pare Aaron.

Quan els hebreus havien començat l'ocupació de Canaan, resultà que al poble de Xitim, els israelites es prostituïren amb dones moabites. Moisès ordenà matar tots els homes impurs però ningú volia donar el primer pas, ja que estaven espantats. Eleazar va agafar una llança, va entrar a casa d'un principal de la tribu de Simeó i va matar-lo a ell i a la seva amant.

Després de l'ocupació de Canaan, va ajudar Josuè a administrar les terres d'Israel actuant sempre com a Summe Sacerdot. Quan va morir, ja ancià, fou enterrat pels seus fills a Guibat-Pinhàs i fou designat successor seu el primogènit Pinhàs.

Els descendents primogènits d'Eleazar fins a la deportació a Babilònia són: Eleazar fou el pare de Pinhàs, pare d'Abixua, pare de Buquí, pare d'Uzí, pare de Zerahià, pare de Meraiot, pare d'Amarià, pare d'Ahitub, pare de Sadoc, pare d'Ahimaas, pare d'Azarià, pare de Johanan, pare d'Azarià, que va exercir el sacerdoci en el primer Temple de Salomó que es va construir a Jerusalem. Azarià fou pare d'Amarià, pare d'Ahitub, pare de Sadoc, pare de Xal·lum, pare d'Hilquià, pare d'Azarià, pare de Seraià, pare de Jossadac, que va anar a l'exili de Babilònia sota les ordres de Nabucodonosor II.

Eleazar és commemorat com a sant a l'Església Ortodoxa el 2 de setembre, i és un dels Sants Patriaraques del calendari de l'Església Apostòlica Armènia, que el celebra el 30 de juliol.

Eleazar, rebesavi de Jesús[modifica | modifica el codi]

En l'Evangeli segons sant Mateu, Eleazar fou el fill d'Eliüd i el pare de Matan, per tant, fou el rebesavi de Jesús de Natzaret.

 
Eleazar
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Matan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jacob
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Josep
 
 
 
 
Maria
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Jesús