Vés al contingut

Els descamisats

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióEls descamisats
DirectorGeorge Gordon i Carl Urbano Modifica el valor a Wikidata
PaísEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
Canal originalNBC Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi18 setembre 1982 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi19 novembre 1983 Modifica el valor a Wikidata
Temporades2 Modifica el valor a Wikidata
Episodis23 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
IMDB: tt0085090 The Movie Database: 34868 TV.com: shows/shirt-tales Modifica els identificadors a Wikidata
Imatges externes
Portada

Els descamisats (nom original en anglès: Shirt Tales) és una sèrie televisiva de dibuixos animats produïda per l'estudi d'animació estatunidenca Hanna-Barbera el 1982. La sèrie fou emesa inicialment a la cadena de televisió americana NBC entre 1982 i 1985.[1]

Els dibuixos animats tenen com a protagonistes els personatges creats el 1980 per la dissenyadora Janet Elizabeth Manco, que foren utilitzats per l'empresa Hallmark Card per a il·lustrar targetes de felicitació.

A mitjan anys 1980, TV3 va adquirir els drets de la sèrie i foren emesos en català. Fou una de les primeres sèries de dibuixos animats en ser emeses en català, juntament amb altres sèries com Pac-Man o l'osset Faluc. Posteriorment, el 1994, la sèrie seria emesa en català mitjançant el sistema Dual a Tele 5.[2][3][4]

Targetes de felicitació

[modifica]

El 1980 Hallmark Cards va comercialitzar una sèrie de targetes de felicitació amb personatges antropomòrfics vestits amb samarretes que contenien un missatge. Les targetes vas assolir un gran èxit a l'època, convertint-se en un dels best-sellers de la marca. Aquest fet va motivar converses entre Hallmark Cards i l'estudi d'animació Hanna-Barbera per tal d'adaptar Shirt Tales a la televisió. La sèrie es va estrenar a la cadena NBC el 18 de setembre de 1982.[5] Les targetes van començar a perdre progressivament la popularitat quan el 1985 la sèrie de televisió es va deixar d'emetre.

Sèrie de dibuixos animats

[modifica]

La sèrie animada de dibuixos és protagonitzada per Tyg Tiger (vestit de color taronja), Pammy Panda (de color rosa), Digger Mole (blau cel), Rick Raccoon (vermell) i Borgey Orangutan (verd). El grup viu a Oak Tree Park (traducció literal en català: el parc del roure) i tots ells van vestits amb samarretes amb missatges que reflecteixen els seus pensaments. Es passen la gran part del temps molestant al senyor Dinke, que custodia el parc, i combatent el crim dins i fora de la seva ciutat natal, Mid City. Com a mitjà de transport utilitzen un vehicle anomenat STSST (Shirt Tale's SuperSonic Transport, traducció en català: Transport Supersònic dels Descamisats), el qual pot operar com a cotxe, barca, submarí i altres formes de transport.

Malgrat que el cos de policia té constància de l'activitat benefactora dels Descamisats contra el crim, semblen no adonar-se que es tracta d'un grup d’animals que parlen. Fins i tot el senyor Dinke desconeix la seva verdadera identitat i els Descamisats s'han d'empescar més d'una història per tal de guardar el seu secret.

Cada episodi estava dividit en dues parts d'onze minuts de durada. A causa del gran èxit dels 13 episodis que formaven la primera temporada, la sèrie fou continuada amb una segona part, de 10 episodis.

Alguns canvis pel que fa a la segona temporada és que el personatge Kip Kangaroo (vestit de groc) s'incorpora al grup. A més, Rick, que semblava el líder natural del grup, deixa aquest rol i el passa a assumir el tigre Tyg. Diversos capítols de la segona temporada ometen a Rick o bé li assignen un rol secundari. També, la segona temporada va incorporar l'aparició de certs elements de superheroi a la dinàmica del grup, sobretot quan les camisetes canvien a color vermell quan el grup crida "shirt tale time" (traducció literal en català: l'hora dels descamisats).

Personatges

[modifica]
Nom Animal
Digger Mole Talp
Pammy Panda Os panda
Tyg Tiger Tigre
Rick Raccoon Os rentador
Bogey Orangutan Orangutan
Kip Kangaroo Cangur

Episodis (títol original en anglès)

[modifica]

Temporada 1

[modifica]
  1. The Case of the Golden Armor/Crumpling's Circus Caper
  2. Shirt Napped/Game Masters
  3. Elephant on the Loose/The Big Foot Incident
  4. Horsin' Around/The Humbolt Ghost
  5. Mission Mutt/Vacation for Dinkel
  6. Digger Runs Away/Wingman
  7. Figby the Spoiled Cat/The Commissioner is Missing
  8. The Terrible Termites/Raiders of the Lost Shark
  9. Moving Time/Back to Nature
  10. Save the Park/Pam-Dora's Box
  11. Hapless Hound/The Nearsighted Bear
  12. The Magical Musical Caper/The Very Buried Treasure
  13. Dinkel's Ark/The Duke of Dinkel

Temporada 2

[modifica]
  1. Bogey Goes Ape/Digger's Three Wishes
  2. The Rain, the Park and the Robot/Digger's Double
  3. Kip's Dragon/Taj Mahal Tyg
  4. Double Exposure/The Outer Space Connection
  5. Brass Bogey/The Forbidden Island
  6. T.J.'s Visit/Pleasure Valley
  7. Saturday Night Shirt Tales/Kip's Toy Caper
  8. Dinkel's Buddy/The Big Set-up
  9. The Ghost Out West/Dinkel's Gift
  10. Mayhem on the Orient Express/The Cuckoo Count Caper

Referències

[modifica]
  1. Perlmutter, David. The Encyclopedia of American Animated Television Shows. Rowman & Littlefield, 2018, p. 549. ISBN 978-1538103739. 
  2. «El Punt-02/03/1994». El Punt pàg. 50, 02-03-1994. [Consulta: 7 setembre 2024].
  3. «Avui. 7/3/1994.». Diari Avui pàg. 52, 07-03-1994. [Consulta: 7 setembre 2024].
  4. «Presència. 20/3/1994.». Presència pàg. 31, 20-03-1994. [Consulta: 7 setembre 2024].
  5. Rovin, Jeff. The Illustrated Encyclopedia of Cartoon Animals. Prentice Hall Press, 1991, p. 274. ISBN 0-13-275561-0 [Consulta: 8 abril 2020].