Antropomorfisme

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una imatge antropomòrfica de Carrie Berman

Antroporfisme és la tendència a considerar realitats o elements no humans com si fossin humanes. Aquestes realitats poden ser déus o elements naturals com animals, estrelles o planetes, muntanyes, rius, arbres, etc. La paraula ve del grec (anthhopos home i morphe forma) "amb forma humana".[1]

L'antropomorfisme es pot entendre en dos sentits, des d'un punt de vista físic, quan apreciam formes humanes en elements naturals (una arrel, un núvol...) Però també es pot entendre en sentit mental, quan atribuïm característiques humanes, com el llenguatge o la capacitat de raonar a determinats elements no humans (com passa als dibuixos animats). També es parla de personalització per referir-se a aquesta tendència.

L'antropomorfisme és un tret característic de molts mites. A la mitologia grega els déus s'assemblaven molt als homes, no només en la forma física, sinó que fins i tot, tenien els seus mateixos defectes (enveja, ira, gelosia, etc.) com ja denuncià Xenòfanes.[2][3]

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Diccionario de Arte I. Barcelona: Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.30. ISBN 84-8332-390-7 [Consulta: 7 novembre 2014]. 
  2. «antropomorfisme». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  3. Diccionario de Filosofía (en castellà). 1a. Barcelona: SPES Editorial (edició especial per a RBA Editoriales), 2003, p. 11 (Biblioteca de Consulta Larousse). ISBN 84-8332-398-2. 

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]