Enuig

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

La ràbia, ira o enuig és una emoció bàsica que serveix per a lluitar contra allò que trobem injust o indignant i per a defensar allò que trobem just i a qui estimem. Com la por, fa concentrar l'atenció en l'objectiu i posa les capacitats personals físiques i psicològiques en estat d'alerta. A diferència de la por, indueix a actuar o atacar (en lloc de fugir). El fet de reprimir-la pot comportar problemes psicològics.

Quan una persona s'enfada els músculs del cos es posen en tensió, disposats a reaccionar ràpidament enfront del possible perill, és una reacció institintiva fruit de l'ordre del cervell en rebre l'avaluació de la situació de l'amígdala. També s'accelera el ritme cardíac.

L'enuig pot venir provocat per canvis hormonals, per la frustració de no aconseguir una cosa desitjada o pels actes dels altres (per exemple un insult, que és vist com una amenaça a l'autoestima). Socialment està mal vist perquè suposa una pèrdua de control. L'estoïcisme proposa no deixar-se afectar per l'exterior, igual que el budisme, com a via per assolir la perfecció i la felicitat.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enuig