Noradrenalina

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Estructura química de la noradrenalina

La noradrenalina (també coneguda com a norepinefrina) és un neurotransmissor. És una hormona del grup de les catecolamines de la mateixa família que la dopamina i la fórmula estructural de la qual és C8H11NO3.

Els cossos cel·lulars que contenen noradrenalina estan situats en la protuberància i la medul·la, i projecten neurones cap a l'hipotàlem, el tàlem, el sistema límbic i l'escorça cerebral. Aquestes neurones són especialment importants per controlar els patrons de la son. Es va demostrar que l'eliminació de noradrenalina del cervell produeix una disminució de l'impuls i la motivació, i es pot relacionar amb la depressió. A més, té a veure amb els impulsos d'ira i plaer sexual.

La noradrenalina també funciona com neurotransmissor (juntament amb l'adrenalina) de les vies simpàtiques del sistema nerviós autònom, a les sinapsis postganglionars. Els receptors de la noradrenalina a les membranes postsinàptiques d'aquestes sinapsis, són els receptors adrenèrgics de tipus alfa i beta; generalment receptors antagonistes.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]