Adrenalina

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de fàrmacAdrenalina
Adrenalin - Adrenaline.svg
Malaltia objecte glaucoma d'angle obert, aturada cardiorespiratòria, airway obstruction Tradueix, hipotensió arterial, bradicàrdia, xoc sèptic, anafilaxi, fibril·lació ventricular i al·lèrgia als aliments
Dades clíniques
Risc per l'embaràs categoria C per a l'embaràs als EUA
Grup farmacològic Catecolamina
Codi ATC R03AA01, C01CA24, A01AD01, R01AA14, B02BC09 i S01EA01
Dades químiques i físiques
Fórmula C₉H₁₃NO₃
Massa molecular 183,09 uma
Identificadors
Número CAS 51-43-4
PubChem (SID) 5816
IUPHAR/BPS 479
DrugBank 00668
ChemSpider 5611
UNII YKH834O4BH
KEGG C00788
ChEBI 28918
ChEMBL CHEMBL679
AEPQ 100.000.090
Modifica les dades a Wikidata


L'adrenalina, suprarenina o epinefrina és una hormona, un aminoalcohol segregat per les càpsules suprarenals. És segregada en situacions d'estrès i provoca l'excitació de l'organisme: hipertensió sanguínia, dilatació dels bronquis, etc.

Forma cristalls que s'enfosqueixen amb l'aire i la llum. Cap als 211 °C es fonen. És soluble en solucions aquoses d'àlcalis minerals, en una solució neutra o alcalina s'oxida i produeix adrenocrom.

Història[modifica]

Al maig de 1886, William Bates va descriure el descobriment de la substància produïda per la glàndula suprarenal en la revista New York Medical Journal. No obstant això, va ser identificada el 1895 per Napoleó Cybulski, un fisiòleg polonès. El descobriment va ser repetit el 1897 per John Jacob Abel. Jokichi Takamine, un químic japonès, va descobrir la mateixa hormona el 1900, sense coneixement dels descobriments anteriors. Fou sintetitzada artificialment per primera vegada per Friedrich Stolz el 1904.

Rol biològic[modifica]

  • L'adrenalina és segregada per les càpsules suprarenals en situacions d'estrès i entra al sistema circulatori per a preparar ràpidament l'organisme per a reaccionar en cas d'una emergència.
  • Augmenta, a través de la seva acció en fetge i músculs, la concentració de glucosa en la sang. Això es produïx perquè, igual que el glucagó, l'adrenalina mobilitza les reserves de glucogen hepàtic i, a diferència del glucagó, també les musculars.
  • Augmenta la tensió arterial: això es produïx en les arterioles, en les quals té lloc una vasoconstricció que provoca un augment de la pressió.
  • Augmenta el ritme cardíac.
  • Augmenta la freqüència de respiració.
  • L'increment d'oxigen i glucosa als músculs i al cervell, provoca un increment temporal en les capacitats físiques i mentals en l'individu.
  • Dilata la pupil·la per a tenir una millor visió.

Vegeu també[modifica]