Alegria

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre estat d'ànim. Si cerqueu el disc d'Antònia Font, vegeu «Alegria (àlbum)».
Alegria

L'alegria (del llatí alicer o aliceris)[1] és una emoció bàsica que convida a la reproducció, entre altres funcions.

A més a més, es pot definir com l'estat d'ànim més confortable pel qual es pot passar. Així doncs, la tristesa juga un rol molt important, ja que, sense ella no podríem arribar a sentir alegria, i segons els metges, l'alegria pot arribar a millorar la teva salut.

Fisiològicament, es manifesta amb la dopamina. A l'expressió facial es lliga amb el somriure i els ulls brillants, si bé és una aparença que depèn de la cultura, ja que en determinades societats ensenyar les dents sempre és mostra d'agressivitat.

En un cert sentit del terme, lligat al de despreocupació, pot tenir connotacions negatives, com per exemple quan es diu que una persona gasta alegrement els diners.

Alegria i salut[modifica]

És un fet provat per la medicina psicosomàtica i per la nostra experiència directa que -descansa primordialment en la satisfacció afectiva- i fa que funcionin millor els òrgans del nostre cos ( fetge, estómac, cor, pulmons ) i també que la nostra ment guanyi en claredat i eficiència. La mateixa paraula disease (malaltia, en anglès) significa «estat d'infelicitat » ( « dis » : denota negació ; · « ease » : bona disposició ).

Els estats mentals positius indueixen al cervell a alliberar una hormona anomenada endorfina (endo : « intern » ; morfina : « anestèsic », analgèsic ). L'endorfina produïda pel cervell, alleuja o elimina el dolor, tant físic com emocional, i augmenta la resistència de la ment i del cos .

Alegria propagandística[modifica]

Una de les seves característiques més curioses és que té la capacitat de propagar-se, de tal manera que una persona alegre és difícil que passi desapercebuda davant la resta de mirades i és així com pot aparèixer una reacció sobre els altres. Aquesta reacció seria un brot d'alegria que canviaria el seu estat d'ànim en el qual es trobava abans.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. osho. Alegría: La felicidad que surge del interior.
  2. Espacio, Tiempo y Forma, Serie VII, H. a del Arte, t. 25, 2012, págs.333-344
  3. Revista biomanantial[Enllaç no actiu]
  4. EcuRed. Conocimiento con todos y para todos