Vergonya

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Sentiments

Acceptació
Alegria
Amor
Anticipació
Avorriment
Compassió
Confiança
Culpabilitat
Desig
Disgust
Enuig
Enveja
Fàstic
Felicitat
Gelosia
Odi
Orgull
Patiment
Plaer
Pietat
Por
Remordiment
Sorpresa
Tristesa
Vergonya

La vergonya o empegueïment és un sentiment o torbament de l'ànim per una falta comesa, per una humiliació rebuda o per timidesa, inseguretat, por del ridícul, també pot aparèixer quan es transgredeixen les normes socials o familiars. La seva expressió sol acompanyar-se de signes físics i d'actituds, com poden ser els fogots, un enrogiment de galtes o una actitud postural amb la mirada dirigida cap avall.

És un sentiment de base biològica que té la seva importància per mantenir la coherència i el poder en el si d'un grup tribal o familiar. Així, avergonyir un infant per haver-ne agredit un altre o per haver-se aveïnar a un perill per si mateix o per altri pot afavorir que cessin aquestes actituds negatives. La vergonya és doncs manipulable, ja que es pot despertar per altres qüestions, d'altra banda del tot naturals, però que interessin pel manteniment del poder. El pudor és també un sentiment d'empegueïment que ha estat i és útil per mantenir la repressió de la sexualitat.

S'empra vergonya pels/dels altres quan hom té aquest sentiment, sent humiliació o deshonra pels actes d'altri.

Vergonya lingüística[modifica | modifica el codi]

Article principal: Vergonha

La vergonya, més específicament, s'usa per a descriure un sentiment associat amb l'ús de llengües estigmatitzades. En occità, hom fa servir la paraula vergonha per a denominar la vergonya que han sentit persones de parla occitana a França. Més generalment, el fenomen d'avergonyir parlants de llengües minoritàries és comú en molts llocs, i ha estat un obstacle en l'ensenyament de llengües ancestrals en diverses comunitats.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vergonya Modifica l'enllaç a Wikidata