Els nou capítols de les arts matemàtiques

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibreEls nou capítols de les arts matemàtiques
九章算術細草圖說.jpg
Tipus obra
Fitxa tècnica
Autor valor desconegut
Llengua xinès
Publicació Xina
Data segle II aC
Detalls de l'obra
Tema matemàtiques
Modifica les dades a Wikidata
Una pàgina dels Nou Capítols

Els nou capítols de les arts matemàtiques, (en xinès: 九章算术, Jiu Zhang Suan Shu), és un manual pràctic de matemàtiques escrit probablement entre els segles II i I aC. i que ha dominat la història de les matemàtiques xineses.[1]

No té un autor conegut i, probablement, va ser compilat per diferents autors[2] durant la Dinastia Han Occidental (206 aC - 8 dC), tot i que alguns problemes poden procedir de la Dinastia Qin. El llibre està compost per 246 problemes agrupats en nou temes diferents que componen els nou capítols:

 1. Capítol 1, 38 problemes: Superfícies rectangulars. Problemes de càlcul de superfícies. Regles de suma, resta multiplicació i divisió de fraccions. En el problema 32 es dóna una valor aproximat del nombre π.
 2. Capítol 2, 46 problemes: Arròs i Cereal. Problemes referents a l'intercanvi de béns, en particular arròs i mill, i les seves proporcions, introduint la regla de tres.
 3. Capítol 3, 20 problemes: Distribució proporcional. Problemes sobre proporcions directes, inverses i compostes, estudi de les progressions aritmètiques i geomètriques.
 4. Capítol 4, 24 problemes: Amplada curta. Problemes sobre superfícies iguals, amb amplades diferents. Es resolen arrels quadrades i cúbiques.
 5. Capítol 5, 28 problemes: Enginyeria Civil. Problemes sobre la construcció de dics, canals, etc. Es resolen problemes sobre el volum de prismes, piràmides, cilindres, cons, etc
 6. Capítol 6, 28 problemes: Impostos justs. Problemes sobre raons i proporcions.
 7. Capítol 7, 20 problemes: Excés i Defecte. Problemes amb la regla de falsa posició i doble falsa posició.
 8. Capítol 8, 18 problemes: Arrels rectangulars. Problemes amb resolució de sistemes d'equacions lineals i diverses incògnites.
 9. Capítol 9, 24 problemes: Triangles rectangles. Problemes sobre triangles rectangles que es solucionen per la regla Gougu (el nostre Teorema de Pitàgores).

Referències[modifica]

 1. Kangshen, Crossley i Lun, pàgina 1.
 2. Es citen Zhang Cang i Geng Shouchang com a compiladors, Katz, pàgina 227.

Vegeu també[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]