Embrujo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaEmbrujo
Fitxa
DireccióCarlos Serrano de Osma
Protagonistes
Ajudant de direccióPere Lazaga
Francisco Illera
Director artísticJoan Magriñà i Sanromà
ProduccióFernando Butragueño
José Antonio Martínez Arévalo
Dissenyador de produccióJose G. de Ubieta
GuióPere Lazaga
Carlos Serrano de Osma
MúsicaJesús Garcia Leoz
Dissenyador de soFrancisco Gómez
FotografiaSalvador Torres Garriga
MuntatgeAntonio Graciani
VestuariModas Ubach
MaquillatgeRodrigo Gurrucharri
ProductoraProducciones BOGA
Dades i xifres
País d'origenEspanya
Estrena1 de setembre de 1947
Durada71 minuts
2.214 metres
Idioma originalCastellà
Pressupost1.717.840 pessetes
Descripció
GènereDrama musical

IMDB: tt0039353 Filmaffinity: 559581 Letterboxd: embrujo Allmovie: v144149 TMDB.org: 192402 Modifica el valor a Wikidata


Embrujo és una pel·lícula dirigida per Carlos Serrano de Osma, estrenada l'any 1947 i protagonitzada per Lola Flores, Manolo Caracol, Fernando Fernán Gómez i María Dolores Pradera.

Argument[modifica]

Manolo Caracol descobreix en Lola Flores no només a la gran artista de la qual tots queden enamorats sinó a una obsessió, un amor que transcendeix els límits de la raó i que li farà caure en desgràcia. Després de l'èxit de la seva societat, Lola és contractada per exportar l'art flamenc a les principals ciutats del món. L'èxit de Lola trobarà el seu paral·lelisme en el fracàs i la rendició a la beguda de Manolo. Però el sentiment que ha deixat Manolo a Lola és massa gran i li farà tornar a Espanya per retrobar-se amb la seva obsessió

Al voltant de la pel·lícula[modifica]

Lola Flores va rodar amb la seva parella el cantaor de flamenc Manolo Caracol. La seva veu va ser doblada, i no la de Caracol que cantà profundament la sambra ¡Qué grande es la pena mia!.

Juntament amb aquesta parella també destacava un altre, la formada per Fernando Fernán Gómez i María Dolores Pradera que, igual que Lola i Caracol, se separarien amb el temps.[1]

El 25 de setembre de 1946 començà als estudis Orphea Films de Barcelona el rodatge d'Embrujo que es produirà al llarg de noranta-quatre dies. Una vegada finalitzat i presentat a la censura (Junta Superior de orientación Cinematográfica), va ser qualificat apta per majors de setze anys, degut a l'ambient de “tavernes i borratxeres” així com “escenes poc il·luminades carregades de fum i alcohol”.

S'estrenà a Badajoz el 25 de maig de 1947 amb dures crítiques que es repeteixen a Zamora, Huelva, Valencia i Cadis, fins a l'1 de setembre de 1947 quan s'estrenà a Barcelona al Cine Fantasio. La crítica de Barcelona fou més favorable que la de les anteriors ciutats però no evità el retard de l'estrena a Madrid quasi un any després.[2]

Repartiment[modifica]

repartiment:[3]

Actor / actriu Personatge fictici
Lola Flores Lola
Manolo Ortega Caracol Manolo
Fernando Fernán Gómez Mentor
Antonio Bofarull Don Antonio
Camino Garrigó Taranta
María Dolores Pradera Tita
Fernando Sancho Mister Benson
Antonio Bofarull Don Antonio
Joaquín Soler Serrano Roberto
Jesús Puche Jonson
Julita Molina Eugenia
Charito Montemar noia de conjunt
Joan Magriñà i Sanromà ballarí
Vila Violinista
Bella Dorita cantant junt al fanal
Cos de ball del Liceu de Barcelona ballarins

Referències[modifica]

  1. Pineda Nova, Daniel «Les folklóriques i el cinema» (en castellà). ABC [Sevilla], 14-09-1984, pàg. 41 [Consulta: 31 octubre 2013].
  2. Aranzubia Cob, Asier. «2. La trilogia tel·lurica (1946-1947)2.4. Les arrels de l'Embrujo». A: Carlos Serrano de Osma. Historia de una pasión (en castellà), 2004, p. 91-96 [Consulta: 1r novembre 2013]. 
  3. Aranzubia Cob, Asier. «Filmografia». A: Carlos Serrano de Osma. Historia de una pasión (en castellà), 2004, p. 307-308 [Consulta: 1r novembre 2013].