Empalmament

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Il·lustració senzilla del processament d'un ARNm per empalmament. A dalt es representa la seqüència d'un gen model, amb els exons (en vermell) i els introns (en blau) abans de ser processada i a sota després del procés d'empalmament.
Diagrama il·lustratiu de la bioquímica en dos passos de l'empalmament

L'empalmament (sovint anomenat erròniament amb l'anglicisme splicing) és el procés postranscripcional (i pretraduccional) de l'ARNm mitjançant el qual les seqüències intròniques són eliminades i els exons que separaven són units entre ells per formar l'ARNm final que serà traduït a proteïna. És un sistema de tallar i enganxar un ARNm per tal d'eliminar les seqüències que no s'han de traduir i generar així l'ARN missatger madur que produirà la o les proteïnes que codifica la seva seqüència.

En la traducció de la majoria de gens eucariotes té lloc el processament de les seqüències intròniques i exòniques de manera que els introns són eliminats abans de la síntesi proteica.

Si bé s'havia considerat en un principi, que els exons eren els que duien la informació del gen (en comparació amb els introns), s'ha demostrat els introns poden també contenir informació important per la transcripció de l'ADN a l'ARNm i pel processament postranscripcional d'aquest ARNm. Existeixen pseudogens que posseeixen l'estructura d'un gen actiu (inclosos els seus exons) i que això no obstant, no es transcriuen. En els introns poden trobar-s'hi diferents seqüències reguladores com per exemple encebadors o altres caixes de reconeixement específiques.

Empalmament alternatiu[modifica]

És important mencionar que un mateix gen pot produir diferents proteïnes gràcies al que es coneix com a empalmament alternatiu (o splicing alternatiu), una sofisticació del fenomen d'empalmament. Mitjançant aquest procés, alguns exons poden també ser eliminats juntament amb els introns que els flanquegen i d'aquesta manera es poden obtenir diferents seqüències d'ARNm madurs que en traduir-se originaran diferents proteïnes.[1] Cal remarcar que l'empalmament alternatiu, no és de cap manera un procés aleatori. Es tracta d'un refinament evolutiu regulat per tal de produir diferents proteïnes funcionals a partir d'un mateix gen. Les seqüències intròniques regulen sovint aquest empalmament alternatiu.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Empalmament
  1. Leff SE, Rosenfeld MG, Evans RM. «Complex transcriptional units: diversity in gene expression by alternative RNA processing.». Annu. Rev. Biochem., 55, 1986, pàg. 1091-1117. PMID: 3017190. «Enllaç».