Emperadriu Yang Yan

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de personaEmperadriu Yang Yan
Biografia
Naixement 238 (Gregorià)
Mort 274 (Gregorià) (35/36 anys)
Família
Família Q18653182 Tradueix
Cònjuge Emperador Wu de Jin
Fills Sima Gui Tradueix
Sima Jian Tradueix
princess Pingyang Tradueix
princess Xinfeng Tradueix
princess Yangping Tradueix
Emperador Hui de Jin
Pare Q16172753 Tradueix
Modifica les dades a Wikidata

L'Emperadriu Yang Yan (楊艷) (238–274), nom estilitzat Qiongzhi (瓊芝), formalment Emperadriu Wuyuan (武元皇后, formalment "la marcial i exigent emperadriu") va ser una emperadriu de la Dinastia Jin (265-420). Ell va ser la primera esposa de l'Emperador Wu.

Inicis i casament amb Sima Yan[modifica]

Yang Yan va ser la filla de Yang Wenzong (楊文宗), un marquès durant Cao Wei, i la seva esposa la Dama Zhao. La seva mare va faltar aviat, probablement quan ella encara era a la infància, i ella va ser plantejada inicialment pel seu oncle i tia —que l'alletava— per part materna. Després que es va anar fent gran, va començar a ser criada per la seva madrastra la Dama Duan; aleshores, el seu pare, que es diu que va morir aviat també, va ser probablement mort. Sent jove, ella va ser descrita com a intel·ligent, estudiosa, i bella. Un endeví una vegada va predir que ella tindria d'extraordinari honor, i es diu que quan el regent de Cao Wei, Sima Zhao, va sentir això, la va agafar i la va casar amb el seu fill Sima Yan. Ella va donar a llum tres fills i tres filles al seu marit. Després de la mort de Sima Zhao en el 265, Sima Yan heretà la seva posició i prompte va forçar a l'emperador de Cao Wei, Cao Huan, a abdicar en favor seu, acabant Cao Wei i establint la Dinastia Jin (com Emperador Wu). En el 266, ell la va crear com la seva emperadriu.

Com a emperadriu[modifica]

El fill major de l'Emperadriu Yang, Sima Gui (司馬軌), va morir en la infantesa, fent el seu segon fill, Sima Zhong, el legítim hereu, per les lleis de successió tradicional. Això no obstant, l'Emperador Wu va dubtar sobre la seva tria com a príncep hereu perquè ell era discapacitat de desenvolupament. L'Emperadriu Yang va jugar un paper decisiu en persuadir-lo per aconseguir que el seu fill fos designat com príncep hereu de totes maneres, amb l'argument que la tradició no havia de ser abandonada amb facilitat. Ella també va ser instrumental en la tria d'una esposa pel seu fill. L'Emperador Wu inicialment afavoria a la filla de Wei Guan, però l'Emperadriu Yang, amiga de l'esposa de Jia Chong, la Dama Yang, elogià en gran manera a la filla de Jia, Jia Nanfeng, conduint a la tria de Jia Nanfeng com a princesa hereva.

El 273, mentre l'Emperador Wu hi estava immers en una gran selecció de dones belles per servir com a les seves concubines, ell inicialment va posar a l'Emperadriu Yang a càrrec del dit procés de selecció. Aleshores Yang va preferir aquelles amb cossos esvelts i pells blanques, però no va afavorir a aquelles que tenien cares boniques. Ella també va deixar fora a una bellesa anomenada Bian, a qui l'Emperador Wu havia afavorit—indicant que com les Bian havien servit com a emperadrius durant tres generacions de Cao Wei (l'esposa de Cao Cao, la Princesa Bian, l'emperadriu de Cao Mao, i l'emperadriu de Cao Huan) seria massa degradant per a ella ser una concubina. Tot açò va causar la desplaença de l'Emperador Wu, i ell mateix es va fer càrrec del procés de selecció. Malgrat això i l'obsessió del seu marit d'acumular concubines, ells semblaven seguir tenint un afecte genuí l'un per l'altre.

Referències[modifica]

  • Kang-i Sun Chang,Haun Saussy,Charles Yim-tze Kwong. Women writers of traditional China: an anthology of poetry and criticism. Stanford University Press, 1999. 
Precedit per:
Nova dinastia


Emperadriu de la Dinastia Jin (265-420)
265–274


Succeït per:
Emperadriu Yang Zhi
Precedit per:
Emperadriu Bian de Cao Wei


Emperadriu de la Xina (Nord/Central/Sud-oest)
265–274