Emprèstit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Un emprèstit és un deute financer a llarg termini, mentre que els deutes a mitjà i curt termini són anomenats habitualment «crèdits». Un emprèstit és un deute resultant de la concessió de préstecs reemborsables a termini que participen, en concurrència amb els capitals adequats, a la cobertura de necessitats de finançament duradors de l'empresa.

Capital d'emprèstit indivís (K) reemborsable per anualitats constants (a).

Tipologia[modifica]

És possible distingir dos tipus d'emprèstits :

  • Un emprèstit indivís efectuat amb un únic prestador (generalment un establiment financer).
  • Un emprèstit obligatori que neix de l'emissió de les obligacions financeres repartides entre diversos prestadors. Està reservat a grans empreses.

El terme d'emprèstit és un antònim préstec per qui proporciona el diner. Per al prestador és un crèdit, per al qui fa l'emprèstit és un deute.

L'emprèstit permet el finançament preservant el dret de propietat del qui fa l'emprèstit.

Hi ha sempre una capacitat d'endeutament màxima que depèn sobretot de la renda, de l'estructura jurídica, de les garanties ofertes, però també de l'empresa, de la rendibilitat, del muntant de capital propi. En funció dels països la llei limita la taxa d'endeutament màxim (susceptible de generar fortes rendibilitats, vegeu subprime) a fi de limitar les situacions de sobreendeutament generant una pèrdua de confiança en el mercat i un augment del risc col·lectiu.

Bibliografia[modifica]

  • Finance, Z.Bodie R.Merton C. Thibierge, Pearson education, 2ème édition 2007

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Emprèstit