Enriqueta González Rubín

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEnriqueta González Rubín
Biografia
Naixement17 abril 1832 Modifica el valor a Wikidata
Santianes del Agua (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 novembre 1877 Modifica el valor a Wikidata (45 anys)
L'Infiestu (província d'Astúries) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptora, periodista Modifica el valor a Wikidata

Enriqueta González Rubín (Santianes del Agua, 17 d'abril de 1832 - L'Infiestu, 9 de novembre de 1877) va ser una escriptora i periodista asturiana.

Biografia[modifica]

Enriqueta González Rubín va tenir l'honor de començar en el gènere narratiu en asturià en un moment històric en què no era gens fàcil per a les dones poder-se dedicar a les lletres.

Va col·laborar sovint amb articles, poemes i narracions en la premsa de l'època. Entre els mitjans en què va escriure, destaca El Faro Asturiano, d'on provenen la majoria dels seus escrits.

En la seva època va gaudir d'una popularitat considerable, tot i que les inquietuds polítiques i socials que es mostraven en la seva obra, que a més no es va reeditar, van fer que el seu llegat es perdés en escolar-se els anys.

Obra[modifica]

Els seus textos mostren sovint una important preocupació per les condicions de vida de la dona, per la seva educació i pel seu paper a la societat.

És autora de dues novel·les en asturià: una publicada per entregues a El Faro Asturiano l'any 196 i que no es coneix; i l'altre, el Viatge del tio Pacho el Sord a Oviedo, publicada l'any 19755 i

y alcontrada apocayá.

30a Setmana de les Lletres Asturianes[modifica]

En la setmana del 4 al 8 de maig de 2009, es va celebrar la XXX Setmana de les Lletres Asturianes, dedicada a la memòria d'Enriqueta. El Govern d'Astúries va reeditar i rescatar la seva obra, complementant-la amb estudis literaris sobre el seu llegat.

Premi Enriqueta González Rubín de periodisme[modifica]

El Premi Enriqueta González Rubín de periodisme és un dels més prestigiosos pel que fa al periodisme a Astúries. Des de 2003 és convocat per la Conselleria de Cultura d'Astúries.

Bibliografia[modifica]

  • Enriqueta González Rubín: el sinciu d'una escritora del XIX.
  • Viaxe del Tíu Pacho el Sordu a Uviedo' (Facsímil de l'edició de 1875)

Enllaços externs[modifica]