Entrada al cementiri de Sóller a la nit

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'obra artísticaEntrada al cementiri de Sóller a la nit
Santiago Rusiñol i Prats, Entrada al cementiri de Sóller.jpg
Tipus quadre
Artista Santiago Rusiñol i Prats
Data creació 1896
Tècnica oli sobre tela
Gènere paisatge
Estil modernisme català
Dimensions 92cm (Alçada) × 75cm. Mides amb marc: 104x87,5cm (Amplada) cm
Col·lecció Museu d'Art de Girona, Girona
Modifica les dades a Wikidata

Entrada al cementiri de Sóller a la nit, és una pintura a l'oli realitzada pel pintor barceloní Santiago Rusiñol, l'any 1896. Actualment s'exposa al Museu d'Art de Girona en la sala 17, registrada amb el núm. 250.278.

Autor[modifica]

Article principal: Santiago Rusiñol i Prats

Santiago Rusiñol i Prats fou un pintor, escriptor, col·leccionista, periodista i dramaturg català. Fou un artista polifacètic i un dels líders del Modernisme català. La seva producció pictòrica, amb un miler d'obres, i literària, amb un centenar de títols a més d'un extens nombre d'articles, el situen com a referent decisiu de l'art, la literatura i les idees estètiques del seu temps.

Història[modifica]

A l'exposició a Palma, el 1999, fou detectat l'error del tema del quadre, que no té bibliografia antiga. Per això va figurar amb noms diferents. La signatura d'aquests quadre, si no és falsa, és bastant atípica, però la procedència de la família gironina Rahola, assegura l'autenticitat del quadre.

Descripció[modifica]

En primer terme veiem el camí i el mur que envolta el cementiri, amb la porta d'entrada a la dreta. Destaquen els xiprers, i a l'esquerra, un petí jardí amb heures que grimpen per la tanca. Al fons, bosc i cel. Llum de matinada, homogènia; s'hi pot veure, a la dreta, un punt de llum d'un fanal que il·lumina el carrer i la porta d'entrada. Predomini total de blaus, en molts diferents tons. La llum del fanal dóna uns tons vermellosos, esmorteïts. La composició és horitzontal amb importants línies de força verticals. Pinzellada plana deixant l'empremta del pinzell.

Exposicions rellevants[modifica]

Fou exposada a :

 • 1956- Girona- l'Exposició homenatge a Santiago Rusiñol, organitzada pel Cercle Artístic de Girona, a la Sala Municipal a l'octubre de 1956, amb el nom però de: Cementerio viejo del convento de los frailes de La Bisbal Tenia el número 2[1]
 • 1979- Girona - Primera mostra patrimoni de la Diputació de Girona, octubre
 • 1981- Sitges (Palau Maricel), els mesos de juny i agost, "Cinquantenari" 55.
 • 1981-1982- Aranjuez-Girona-Barcelona-Tarragona, 1981-1982 amb el nom:"Cementiri vell dels frares de La Bisbal"
 • 1990- Tòquio-OsaKa (Shinsaibashi)-Kobe-Fukuoka (Tenshin), 1990, Daimaru Museum, Ashai Shimbun, Generalitat de Catalunya, "Maestros de pintura catalana", 64 (cat. fig. color).
 • 1999- Sabadell-Segòvia-Palma-Girona, 1999, abril-nov. "Els jardins de l'ànima" (cat. fig. color p. 74).

Referències[modifica]

 1. segons consta en una etiqueta enganxada al bastidor, a la part alta.

Bibliografia[modifica]

 • Joaquim Pla i Cargol: "Catálogo de las obras de pintura y escultura existentes en el Museo provincial de Gerona". Talleres Dalmau Carles, Pla SA. Gerona 1932, núm. de catalogació 125, a la pàg. 31.
 • L. SASTRE, Cien años de pintura en España..., Antiqvaria, p.372, fig.
 • I. COLL (1992), p. 314, fig. color.
 • J. de C. LAPLANA (1995), cat. 12.2