Erupció explosiva

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Erupció explosiva del volcà Saint Helens el 22 de juliol de 1980

Una erupció explosiva és un terme volcànic per descriure un tipus violent i explosiu d'erupció. Les erupcions d'aquesta mena es deuen a l'acumulació de gas a alta pressió. L'alta viscositat del magma d'andesita i riolita, juntament amb alguna mena de bloqueig (per exemple un banyó volcànic) del conducte de pujada de la lava al cim, al cràter del volcà, impedeix que els gasos volcànics s'alliberin a poc a poc. Mentre el magma calent s'eleva interacciona amb les aigües subterrànies i augmenta la pressió fins a assolir el punt màxim en el qual esclata violentament a través de les parets del volcà expulsant roques, cendra, gas i material piroclàstic a velocitat.

A vegades el magma de pujada conté grans quantitats de gas parcialment dissolt. Amb l'alliberament sobtat de la pressió després de l'explosió inicial, el gas se separa violentament i explosiva de la solució, llavors es produeix una explosió secundària que, sovint, és molt més violenta que la primera.[1]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Skinner, Brian J. Dynamic Earth: An Introduction to Physical Geology. John Wiley & Sons. Inc. Hoboken, NJ, 2004. ISBN 9780471152286.