Escala de Bennett

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

L'escala de Bennett ha estat usada per mesurar les actituds personals envers la diversitat cultural. Va ser creada per Milton Bennett,[1] qui li va donar nom.

El grau més baix indica la negació de tota diferència, usualment per desconeixement d'altres cultures o per una visió massa estereotipada de pràctiques de diferents comunitats. Quan hom esdevé conscient de l'existència de les diferències, pot passar a la fase defensiva, on es practica un etnocentrisme absolut que considera la pròpia cultura com a superior a totes les altres. Posteriorment es passen a analitzar els punts comuns, de manera que es minimitzen i relativitzen les diferències, concebudes com a molt menors comparades amb allò universal de l'ésser humà. Una anàlisi més a fons permet situar-se a la fase de tolerància, quan es constaten les diferències culturals i es desitja saber més de les altres cultures, sense que es transformi la pròpia. Si el contacte amb individus d'altres comunitats és freqüent, es pot aprendre a adaptar la conducta a les exigències de la diversitat cultural per garantir una millor comunicació. El darrer estadi correspon a una cultura híbrida, on el subjecte pot comprendre les diferències i adaptar-s'hi sense judicis de valor negatius, un estadi necessari per a la interculturalitat.

Referències[modifica]

  1. Bennett, M. J. (1986). "A developmental approach to training intercultural sensitivity" dins J. Martin (Guest Ed.), Special Issue on Intercultural Training, International Journal of Intercultural Relations. Vol 10, No.2. 179-186.

Bibliografia[modifica]

  • Bennett, M. J. (2004). Becoming interculturally competent. In J.S. Wurzel (Ed.) Toward multiculturalism: A reader in multicultural education. Newton, MA: Intercultural Resource Corporation. (Originally published in The diversity symposium proceedings: An interim step toward a conceptual framework for the practice of diversity. Waltham, MA: Bentley College, 2002). Additional information at www.idrinstitute.org
  • Bennett, M. J. (1993). Towards ethnorelativism: A developmental model of intercultural sensitivity (revised). In R. M. Paige (Ed.), Education for the Intercultural Experience. Yarmouth, Me: Intercultural Press.
  • Bennett, M. J. (1986). A developmental approach to training intercultural sensitivity. in J. Martin (Guest Ed.), Special Issue on Intercultural Training, International Journal of Intercultural Relations. Vol 10, No.2. 179-186.