Interculturalitat

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

La interculturalitat es pot entendre, sempre a partir del fet de l'existència en un mateix territori de dues o més cultures (on totes menys una solen ser fruit de la immigració), com la interacció (i eventual integració) d'aquestes diverses cultures. Entre les diverses cultures que existeixen en un mateix territori es dóna un procés de comunicació intercultural que comporta una interacció entre diferents valors, normes de comportament i formes de percebre la realitat, la qual cosa dóna lloc a una necessitat de desenvolupar competències interculturals, ja que, si això no es produeix, les diferències interculturals es tradueixen en motius de conflicte a causa de la presència dels diferents valors que fan que les persones vegin, interpretin i actuïn d'acord amb aquests valors. Dins d'aquesta comunicació intercultural té lloc un procés de "negociació de la realitat" a partir del qual es genera el coneixement cultural necessari en determinades situacions, i gràcies a aquestes situacions es creen estratègies d'acció eficaces.

Existeixen tres "creences" quant a la negociació de la realitat:

  1. Totes les persones ténen la mateixa importància i mereixen el mateix respecte.
  2. Com a éssers culturals, les persones són diferents, ja que posseeixen diferents repertoris de formes de veure i fer les coses.
  3. Cap repertori mereix superioritat o dominància.

La diferència entre multiculturalitat i interculturalitat és que en el primer cas també hi ha diferents cultures, però no interaccionen entre elles.

D'altra banda, interculturalisme és a una visió filosòfica i/o una acció (o proposició d'acció) política davant d'aquesta realitat multicultural.

Enllaços externs[modifica]