Escola Gastó Febus

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

L'Escola Gastó Febus[1] és una associació literària occitana fundada el 1896[2] per un petit grup d'escriptors de Bearn i Bigorra com Cesari Daugèr.[3] Porta el títol d'escola com la majoria de les associacions afiliades al Felibritge. Els seus principals objectius són "l'estudi i el desenvolupament de la llengua i la literatura occitana d'expressió gascona".[4] ».

El 1897, l'associació posa en marxa la revista Reclams de Biarn e Gascougne, destinada a donar a conèixer les activitats de l'associació i la publicació de textos literaris emprant en grafia la norma mistralenca.

Durant més de mig segle va estar sota la direcció de dues grans personalitats, Simin Palay i Miquèu Camelat, que desenvoluparen el projecte ideat el 1896. Després de la mort de Camelat (el 1962) i Palay (1965), la revista ha seguit apareixent sense canvis significatius. A partir de 1984, amb l'arribada al capdavant de l'escriptura de Joan Salles-Loustau i un nou equip, s'ha modernitzat, ha adoptat l'ortografia tradicional i ha adoptat el nom de Reclams. Té la seu a Mauvesin.

Referències[modifica]

  1. Anomenada inicialment Escole Gastoû Fèbus, adoptà la frafia clàssica a finals dels anys 1980, sense excloure però l'ús de la grafia fébusienne.
  2. Fitxa del web del CTHS
  3. Biografia de Cesari Daugèr
  4. Presentació al web del castell de Mauvesin

Enllaços externs[modifica]