Escola rural

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Escola unitària)

L'escola rural o escola de poble és cadascuna de les escoles que no arriben a tenir tots els nivells educatius, malgrat tenir o estar en disposició d'acollir tots els nivells, i per tant sense arribar a tenir una aula per a cadascun dels nivells i permetre l'organització d'una escola graduada.

L'escola de poble o escola rural es poden classificar segons la seva dimensió en escola unitària i cíclica. La primera, disposa d'una a tres unitats per atendre a tots els nivells educatius d'educació infantil i primària. La cíclica, és la que disposa de més de tres unitats per atendre a tots els nivells educatius d'infantil i primària però que no arriba a oferir una aula per nivell. Les situacions poden ser extremadament variades, però en cap cas s'arriba a disposar de la plantilla de les escoles d'una línia.

Zones escolars rurals[modifica]

Moltes escoles rurals catalanes des del 1988 es troben agrupades en les anomenades Zones Escolars Rurals (ZER). Una ZER és una agrupació d'escoles de diversos pobles petits: Una zona escolar rural.[1] Són institucions escolars de caràcter públic formades per l'agrupació d'escoles d'educació infantil i primària d'estructura unitària o cíclica. Es constitueixen amb la finalitat d'oferir el servei d'ensenyament en condicions de major qualitat. Es consideren com un centre únic, segons el decret d'autonomia de centres, amb els efectes que determina aquella disposició, es respecta la identitat jurídica de les escoles que la integren.

Totes les escoles agrupades en una ZER comparteixen el projecte educatiu, les normes d'organització i funcionament, la programació i la memòria general anual, que ha de respectar la singularitat de cadascuna de les escoles. Les escoles rurals treballen tota mena d'aprenenatges a partir de projectes i treballs cooperatius.

Escoles rurals que no pertanyen a una Zona Escolar Rural[modifica]

A Catalunya hi ha 60 escoles rurals [2] que no pertanyen a cap Zona Escolar Rural.

Agrupaments funcionals[modifica]

Un agrupament funcional és un conjunt de centres públics unitaris i cíclics d'educació infantil i primària que comparteixen recursos humans. Les seves característiques són les següents: els agrupaments escolars no tenen estructura jurídica pròpia, no comparteixen projectes ni cap altre instrument de gestió ni òrgan de govern i finalment, els recursos humans que vagin destinats a un agrupament funcional es nomenaran als serveis educatius de referència d'aquell agrupament rural.

Referències[modifica]

  1. Decret 195/1988, 27 de juliol sobre la constitució de ZERs per a centres públics d'ensenyament primari de Catalunya (DOGC, de 19/agosto/1988), que es completa el 31 d'octubre de 1988 amb l'ordre de convocatòria del procés de constitució de les primeres quinze zones escolares rurals i l'ordre del 6 d'abril de 1990 que estableix les funcions dels òrgans de govern de les zones escolares rurals. El reconeixement de les ZER es va fer efectiu amb la resolució de 9 d'abril de 1990 sobre la constitució de les primeres 15 ZER de Catalunya (DOGC, de 18/abril/1990).
  2. «Escoles rurals». Departament d'Ensenyament. Arxivat de l'original el 2014-12-14. [Consulta: 14 desembre 2014].

Bibliografia[modifica]

  • Boix, R. (2011). ¿Qué queda de la escuela rural?. Algunas reflexiones sobre la realidad pedagógica del aula multigrado. Profesorado Revista de currículum y formación del profesorado.Vol. 15, núm. 2.
  • Boix, R. (2007). La escuela rural en Catalunya: problemáricas, propuestas y retos de futuro. Aula Abierta. Vol.35, núms. 1, 2, pàgs. 77-82. ICE Universidad de Oviedo.
  • Boix,R. (Coord.)(2004). La escuela rural. Funcionamiento y necesidades. Madrid. CissPraxis.
  • Santos, L.E. (2011) Aulas Multigrado y circulación de los saberes: Especificidades didácticas de la escuela rural. Profesorado Revista de currículum y formación del profesorado.Vol. 15, núm. 2. pàgs. 72-90.
  • Zer el moianès: vine a l'escola pública (entre 2000 i 2010). 32 pàg. 16 x 22 cm

Enllaços externs[modifica]