Escola Gastó Febus

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Escolo Gaston Febus)

L'Escola Gastó Febus[1] és una associació literària occitana fundada el 1896[2] per un petit grup d'escriptors de Bearn i Bigorra com Cesari Daugèr.[3] Porta el títol d'escola com la majoria de les associacions afiliades al Felibritge. Els seus principals objectius són "l'estudi i el desenvolupament de la llengua i la literatura occitana d'expressió gascona".[4] ».

El 1897, l'associació posa en marxa la revista Reclams de Biarn e Gascougne, destinada a donar a conèixer les activitats de l'associació i la publicació de textos literaris emprant en grafia la norma mistralenca.

Durant més de mig segle va estar sota la direcció de dues grans personalitats, Simin Palay i Miquèu Camelat, que desenvoluparen el projecte ideat el 1896. Després de la mort de Camelat (el 1962) i Palay (1965), la revista ha seguit apareixent sense canvis significatius. A partir de 1984, amb l'arribada al capdavant de l'escriptura de Joan Salles-Loustau i un nou equip, s'ha modernitzat, ha adoptat l'ortografia tradicional i ha adoptat el nom de Reclams. Té la seu a Mauvesin.

Referències[modifica]

  1. Anomenada inicialment Escole Gastoû Fèbus, adoptà la frafia clàssica a finals dels anys 1980, sense excloure però l'ús de la grafia fébusienne.
  2. Fitxa del web del CTHS
  3. «Biografia de Cesari Daugèr». Arxivat de l'original el 2011-04-08. [Consulta: 16 desembre 2010].
  4. «Presentació al web del castell de Mauvesin». Arxivat de l'original el 2010-03-01. [Consulta: 16 desembre 2010].

Enllaços externs[modifica]