Escriptura zapoteca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula sistema d'escripturaEscriptura zapoteca
Tipussistema d'escriptura, logosyllabary (en) Tradueix, escriptura natural, escriptura de caixa única i escritura no desxifrada Modifica el valor a Wikidata
Llengüesllengües zapoteques Modifica el valor a Wikidata
Creació500 aC Modifica el valor a Wikidata
Direcció del textde dalt a baix Modifica el valor a Wikidata
Distribució de les llengües zapoteques a l'estat de Oaxaca (Mèxic).
Monument 3 de Sant Josep Mogote. Els dos símbols esgrafiats entre les cames del personatge representat indiquen el seu nom: 1 Terratrèmol.

L'escriptura zapoteca comprèn un conjunt inscripcions epigràfiques, generalment breus, escrits en zapoteca epigràfic (a vegades anomenat laxament protocol zapoteca ) plenes principalment entre el 400 aC o 200 aC i el 900 dC aproximadament.

El material existent inclou diverses dotzenes d'inscripcions breus, així com un cert nombre de textos calendáricos, que contenen entre cent i tres-cents glifs diferents. La llengua de les inscripcions es coneix malament a causa de la naturalesa no alfabètica de l'escriptura i la seva identificació com zapoteca es va deure bàsicament a criteris geogràfics. La poca comprensió que es té de les inscripcions però sembla compatible amb el protocol-zapoteca reconstruït a partir de les modernes llengües zapoteques.