Vés al contingut

Escut de Baden

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Baden

Modifica el valor a Wikidata
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perBaden Modifica el valor a Wikidata
Establert/
rehabilitat
1243 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Altres detalls
EstatAlemanya Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Baden deriva de l'armorial personal dels Marcgravis i Grans Ducs de Baden, els soberans del país.[1] Després de la revolució i abolició del Gran Ducat el 1918, les armes i els grifs que fan de suports foren emprades per la nova república de Baden per tal de representar el país i el seu poble.

Baden entrà a formar part de la república de Weimar com a estat l'any següent a la revolució, començant una sèrie de canvis territorials i simbòlics després de la segona guerra mundial. Baden és avui part de l'estat federal de Baden-Württemberg, a Alemanya, on encara hom pot veure representat l'escut de Baden dins de l'actual escut de Baden-Württemberg.

Història[modifica]

Segell de Germà V (ca. 1243)

La Casa de Baden és una branca menor de la Casa de Zähringen, relacionada amb els Hohenstaufen, fundada al segle XI per Germà I de Baden, Marcgravi de Verona i fill de Bertold I, Duc de Caríntia. Les armes dels Zähringen empren els mateixos colors que les dels Baden, tot i que els últims no fan servir l'àliga. La primera imatge de l'escut groc amb la faixa roja data de l'any 1243, però possiblement ja es trobava en ús amb anterioritat.[2] L'armorial de Wijnbergen, compilat entre els anys 1265 i 1270, defineix les armes de "le margreue de badene" com "d'or à la bande de gueules".[3] Els grifs que fan de suports van ser afegits més tard pel marcgravi Felip I de Baden l'any 1528.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Escut de Baden
  1. Schiering, Timo. «Die Wappen der Deutschen Bundesländer». Otto-Friedrich-Universität Bamberg; Fakultät GGeo; Lehrstuhl für Historische Hilfswissenschaften, 2005. [Consulta: 9 febrer 2016].
  2. Deutsche Wappenrolle. Stuttgart: Verlag Julius Hoffmann, 1897, p. 31. 
  3. Armorial Wijnbergen, number 606, accessible here Arxivat 2009-02-07 a Wayback Machine..