Escut de Burjassot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'escutEscut de Burjassot

Escut, de fet, de Burjassot.
Detalls
TipusEscut d'armes Modifica el valor a Wikidata
Adoptat perBurjassot Modifica el valor a Wikidata

L'escut de Burjassot és un símbol representatiu sense oficialitzar de Burjassot, municipi del País Valencià, comarca de l'Horta Nord. Té el següent blasonament:

« Escut espanyol truncat i mig partit. Al primer, d'atzur, castell somat per una lluneta muntant i flanquejat de dos pins. Al segon, de gules, una torre sostenint al sinistre una cigonya ardida. Al tercer, d'argent, creu patriarcal d'or acostada pels braços d'una balança, també d'or. Gaiat curvilini a la punta i abaixat, d'argent, amb un piló de les Sitges. En un filacteri circumval·lant l'escut, la llegenda «cuncta adversa fuget prospera cuncta serat». Per timbre, corona de marqués modificada.[1] »

Història[modifica]

Burjassot no té un escut oficial, però utilitza aquest «de facto».

El castell i els pins són una al·lusió directa a la suposada etimologia de la paraula Burjassot, d'origen àrab, composta, segons es creu, dels vocables burg (torre) i Sot (bosc), segons l'historiador Escolano. La segona partició amb la torre i la cigonya representa a Misser Domingo Mascó, un dels primers senyors de Burjassot, segons Mossèn Febrer. La tercera és la Creu Patriarcal de Sant Joan de Ribera, símbol del titular de l'Arxiprestal de Sant Miquel Arcàngel. El piló és una de les 41 tapadores de les Sitges de Burjassot. La llegenda, «cuncta adversa fuget prospera cuncta serat» («espanta l'advers, fomenta el favorable») està presa d'un vers que va manar pintar Sant Joan de Ribera en el saló d'actes del castell.[1][2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Alonso Hueso, Víctor. «Dades històriques sobre l'Escut de Burjassot». burjassot.org. Arxivat de l'original el 20 d’agost 2018. [Consulta: 18 setembre 2015].
  2. Alonso Hueso, Víctor. Burjasot de otros tiempos: Efemérides de la ciudad de Burjasot (en castellà). Institut Municipal de Cultura i Joventut de Burjassot, juny 2006. ISBN 978-84-611-1509-9. OCLC 433558558 [Consulta: 18 setembre 2015].