Escut de Riudaura

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'escutEscut de Riudaura
Escut de Riudaura.svg
Representació de l'escut de Riudaura segons el seu blasonament oficial.
Detalls
Tipus Municipal
Adoptat per Ajuntament de Riudaura
Modifica les dades a Wikidata

L'escut oficial de Riudaura és el símbol d'aquest municipi i es descriu mitjançant el següent blasonament:

Escut caironat: d'or, una mà de gules contornada i en faixa; el peu ondat faixat d'atzur i d'argent. Per timbre, una corona de poble.[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És de color groc (or), amb la representació heràldica d'una mà mirant cap a l'esquerra de l'escut, és a dir, la dreta de l'observador (contornada), de color vermell (gules). La part inferior de l'escut (el peu) és en forma d'ondes (ondat) i amb una repetició de faixes (faixat) de blau (atzur) i de blanc o gris clar (argent).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona mural, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar genèricament els escuts dels municipis.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona mural de poble, que bàsicament és un llenç de muralla groc (or) amb portes i finestres de color negre (tancat de sable), amb quatre torres merletades, de les quals se'n veuen tres.

Història[modifica]

L'Ajuntament va acordar en ple iniciar l'expedient d'adopció de l'escut el dia 14 de maig de 2003, per adaptar-se a la normativa actual. L'adaptació va consistir bàsicament, a part del canvi de forma i de corona, en canviar el color de la mà (d' argent a gules) i un dels colors de les faixes (d' or a argent).[3] Després dels tràmits reglamentaris, l'escut es va aprovar el 26 d'agost de 2003 i fou publicat al DOGC número 3.989 de 16 d'octubre del mateix any.

La mà és el senyal tradicional de l'escut del municipi, que fa referència a Sant Marçal (patró del poble) i les faixes ondades són un senyal parlant que simbolitzen el "riu" del nom del poble.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]