Escut del Molar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'escutEscut del Molar
Escut del Molar.svg
Detalls
Tipus Escut d'armes
Adoptat per el Molar
Estat Espanya
Modifica les dades a Wikidata
Representació de l'escut heràldic municipal del Molar segons el seu blasonament oficial

L'escut del Molar és un símbol oficial d'aquest municipi del Priorat i es descriu mitjançant el llenguatge tècnic de l'heràldica amb el següent blasonament:

«Escut caironat: d'or, una mola de sable; el cap de sable. Per timbre una corona mural de poble.»[1]

Disseny[modifica]

La composició de l'escut està formada sobre un fons en forma de quadrat recolzat sobre un dels seus vèrtexs, anomenat escut caironat, segons la configuració difosa a Catalunya i d'altres indrets de l'antiga Corona d'Aragó i adoptada per l'administració a les seves especificacions per al disseny oficial dels municipis dels ens locals.[2] És de color groc (or), amb una representació simbòlica d'una mola, omplint el màxim d'espai possible i sense tocar les vores de l'escut, de color negre (sable). La part superior de l'escut (el cap) té una alçada igual a un terç de l'ample, i també és de color negre (sable).

L'escut està acompanyat a la part superior d'un timbre en forma de corona mural, que és l'adoptada pel Departament de Governació d'Administracions Locals de la Generalitat de Catalunya per timbrar genèricament els escuts dels municipis.[2] En aquest cas, es tracta d'una corona mural de poble, que bàsicament és un llenç de muralla groc (or) amb portes i finestres de color negre (tancat de sable), amb quatre torres merletades, de les quals se'n veuen tres.

Història[modifica]

Escut d'armes de la casa dels Entença

L'escut va ser aprovat el 7 d'octubre de 1991 i publicat al DOGC número 1.506 del 16 d'octubre del mateix any.[1]

La mola és un senyal parlant al·lusiu al nom de la localitat. El poble va formar part del municipi de Garcia fins al segle XIX; Garcia va pertànyer a la baronia d'Entença, les armes de la qual (d'or; el cap de sable) es representen a l'escut del Molar.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]