Església de l'Assumpció de Cubla

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església de l'Assumpció de Cubla
Imatge
Dades
TipusEsglésia parroquial catòlica Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica
arquitectura del Renaixement Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaCubla (província de Terol) Modifica el valor a Wikidata
Map
 40° 12′ 40″ N, 1° 04′ 45″ O / 40.211081°N,1.079267°O / 40.211081; -1.079267
Bé Catalogat del Patrimoni Cultural Aragonès
Identificador7-INM-TER-029-089-001

L'església de l'Assumpció, sub invocatione Assumptionis Beatae Mariae Virginis,[1] com era costum al segle xiii, és un temple catòlic situat a la localitat aragonesa de Cubla (Espanya). El 2002 va ser declarat Bé Catalogat. Data al voltant del pas del segle xvi al segle xvii i és d'estil gòtic-renaixentista.[2]

Es tracta d'una construcció de paredat amb carreu en els elements principals. Presenta nau única amb capelles laterals entre contraforts i capçalera poligonal amb capella axial; té torre adossada als peus.

La nau consta de quatre trams coberts amb voltes de creueria estrelada de complex disseny, separades per arcs torals que sostinguts per pilastres poc ressaltades; compta amb cor alt als peus. Les capelles laterals s'obrin en arc de mig punt i es cobreixen amb voltes de crucería estavellada. La capçalera es cobreix, així mateix, amb volta de creueria estrelada, i compta amb una capella en l'eix i dues estades laterals, quedant el volum poligonal embolicat a l'exterior, per un recte de menor altura; la capella axial es cobreix amb volta de canó decorada amb cassetons amb florons, igual que l'intradós de l'arc d'accés que va ser encegat en col·locar el retaule major, realitzant-se actualment l'ingrés des de l'estada del costat dret. La decoració és molt sòbria, amb superfícies arrebossades i pintades sobre les quals destaquen la decoració de puntes de diamant dels torals i dues cornises motllures, una a l'altura de les capelles i una altra a l'altura de l'arrencada de les voltes de la nau.

A l'exterior destaca la sobrietat dels paraments, coronats per un ràfec de maó en dent de serra sobre mènsules en volada. La portada, sota arc cobert amb creueria estrelada, s'obre en arc de mig punt amb intradós i brancals decorats amb puntes de diamant i flanquejat per columnes estriades amb capitells corintis, sostenint un entablament decorat amb cares i motius vegetals sobre el qual es disposen tres fornícules coronades per un frontó. La torre és de planta quadrada i de quatre cossos separats per cornises molduradas de pedra; els dos últims obren obertures en arc de mig punt, decorant-se el superior, octogonal i de maó, amb taulells.[3]

Referències[modifica]

  1. Comissió textos religiosos. Missa pro populo. Assumptio Beatæ Mariæ Virginis. València: Acadèmia Valenciana de la Llengua [Consulta: 4 abril 2019].  Arxivat 4 April 2019[Date mismatch] a Wayback Machine.
  2. «Iglesia de la Asunción de la Virgen. Cubla» (en anglès?). Consell Comarcal de Terol, s.d. [Consulta: 24 juny 2022].
  3. «ORDEN de 24 de octubre de 2002 del Departamento de Cultura y Turismo, por la que se declara Bien Catalogado del Patrimonio Cultural Aragonés la «Iglesia de la Asunción» en Cubla (Teruel)» (en castellà). Boletí Oficial d'Aragó, 138.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església de l'Assumpció de Cubla