Església fortificada de Dârjiu

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Església fortificada de Dârjiu
Imatge
Dades
TipusEsglésia fortificada Modifica el valor a Wikidata
Part deEsglésies fortificades de Transilvània Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XV Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura gòtica Modifica el valor a Wikidata
Superfície2,94 ha
zona tampó: 83,79 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaDârjiu (Romania) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióStr. Alszeg 164, sat Dârjiu; comuna Dârjiu Modifica el valor a Wikidata
Map
 46° 12′ 08″ N, 25° 11′ 57″ E / 46.2022°N,25.19923°E / 46.2022; 25.19923
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data1993 (17a Sessió)
Identificador596bis-004
Patrimoni nacional de Romania
IdentificadorHR-II-a-A-12813

L'església fortificada de Dârjiu (en romanès: Biserica fortificată din Dârjiu; en hongarès: Székelyderzsi erődtemplom) és una església fortificada unitària a Dârjiu (Székelyderzs), al comtat de Harghita, a la regió de Transsilvània de Romania. Va ser construït per la comunitat hongaresa Székely en un moment en què la zona pertanyia al Regne d'Hongria . Inicialment catòlic romà, es va fer unitarià després de la reforma. L'església destaca pels seus frescos interiors i, juntament amb el poble que l'envolta, forma part dels pobles amb esglésies fortificades a Transsilvània, Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Descripció[modifica]

Església i fortificacions[modifica]

Construïda per primera vegada en estil romànic entre els segles XIV – XV,[1] l'església es va transformar en gòtica a la segona part del segle XV. Els arcs de volta de mig punt cilíndrics, que arriben a la nau i al cor, daten de la primera meitat del segle XVI. Les voltes estan sostingudes per mènsules que al cor tenen decoracions esculpides: un pelicà amb pollets, el sol, la lluna, màscares i un aret simètric. Els contraforts daten de la mateixa època i estan units per una mènsula i uns petits arcs que sostenen el merlet. L'església fa 28 metres de llarg, 7 d’amplada i 20 d’alçada; la coberta de pissarra és del 1760.

Les fortificacions, erigides el 1400,[1] assolir la seva forma final cap al 1530. Les parets de 5 m d’alçada formen un quadrat; els seus baluards tenen un angle oblic i sobresurten de les parets a les quatre cantonades. Un bastió similar es troba al mig de la muralla occidental. L'element més antic i visible de les fortificacions, la torre, es troba al sud de l'església. La torre de la porta conserva la seva forma original, amb obertures per disparar armes que es poden tancar amb persianes de fusta. Les modificacions del 1788 van incloure la creació d'espais d'emmagatzematge per als vilatans.

Frescos i reconeixement[modifica]

Fresc que representa sant Ladislau descansant en braços de donzella

L’interior de l'església presenta una sèrie de pintures murals parcialment destruïdes però valuoses. Aquestes obres gòtiques amb influència del Renaixement italià van ser executades el 1419 per Pau d’Ung; la més detallada és una conversió de l'apòstol Pau que inclou el retrat de l'artista. A The Pursuit of the Cuman, que forma part d’un grup de llegendes de Saint Ladislaus, Paul va aconseguir integrar el tema en els altres elements de la composició. Altres temes que va pintar van ser el martiri dels deu mil i diversos sants bisbes. Sota el seu retrat, en minúscula gòtica, va escriure una declaració d'amor en llatí: "Aquesta obra va pintar i preparar el mestre Pau, fill d'Esteve d'Ung, 1419 dC; va escriure aquesta inscripció tot tenint present una bella noia". Els danys als frescos es van produir quan es van construir els arcs i més tard, al segle XVII, quan s'hi va instal·lar un púlpit.[2]

El 1999, Dârjiu, juntament amb altres cinc llocs, es va afegir a la ja llistada Biertan per formar els pobles amb esglésies fortificades a Transsilvània, Patrimoni Mundial de la UNESCO.[3] A més, l'església està catalogada com a monument històric pel Ministeri de Cultura i Afers Religiosos de Romania, amb les fortificacions catalogades com a entrada independent.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Dan Ghinea, Enciclopedia geografică a României, p.516. Editura Enciclopedică, Bucharest, 2000. ISBN 978-97345-014-8-9
  2. Vasile Drăguț, Arta gotică în România, p.228-30. Editura Meridiane, Bucharest, 1979
  3. "World Heritage Committee Inscribes 48 New Sites on Heritage List" at the UNESCO site