Conversió de Pau

De Viquipèdia
La conversió de Sant Pau al camí de Damasc per Luca Giordano (vers 1690)

La conversió de Pau, descrita al Nou Testament, fa referència a un dels esdeveniments en la vida de Pau de Tars.[1]

En el Nou Testament[modifica]

Abans de la seva conversió[modifica]

Abans de la seva conversió, Saule (que es feu anomenar Pau després de la seva conversió) fou un fariseu que perseguia de manera violenta els seguidors de Jesús. A l'Epístola als Gàlates, va escriure:

« "Vosaltres ja heu sentit parlar de com em comportava quan era en el judaisme: perseguia amb fúria l'Església de Déu i la volia destruir; i en la defensa del judaisme sobrepassava molts companys de la meva edat, ja que era molt zelós de les tradicions dels meus pares." »
— Gal 1, 13-14

L'Epístola als Filipencs conté un altre passatge en què Saule parla de la seva vida abans de la seva conversió:

« "I això que jo també tindria raons per a refiar-me de títols humans! Si algú creu que es pot refiar de títols com aquests, jo me'n puc refiar encara més: circumcidat el dia vuitè, sóc israelita de naixement, de la tribu de Benjamí, hebreu i fill d'hebreus; en l'observança de la Llei, era fariseu; en el zel per la meva religió, perseguia l'Església; i en el compliment de la justícia que prescriu la Llei, era irreprensible." »
— Fl 3, 4-6)

La conversió de Pau[modifica]

La conversió de Sant Pau al camí de Damasc (1600) per Caravaggio.

En les epístoles[modifica]

En les seves epístoles, Pau parla de la seva conversió breument. A la Primera Epístola als Corintis, diu haver vist Crist ressuscitat:

« "Primer de tot us vaig transmetre el mateix ensenyament que jo havia rebut: Crist morí pels nostres pecats, com deien ja les Escriptures, i fou sepultat; ressuscità el tercer dia, com deien ja les Escriptures, i s'aparegué a Cefes i després als Dotze. Després es va aparèixer a més de cinc-cents germans a la vegada, la majoria dels quals encara viuen, però alguns ja són morts. Després es va aparèixer a Jaume i, més tard, a tots els apòstols. Finalment, al darrer de tots, com un que neix fora de temps, se'm va aparèixer també a mi." »
— 1 Co 15, 3-8

En l'Epístola als Gàlates, parla de la seva conversió com una revelació originària de Déu:

« "Germans, vull que ho sapigueu: l'evangeli que us vaig anunciar no ve dels homes; jo no el vaig rebre ni aprendre de cap home, sinó per una revelació de Jesucrist. [...] Però Déu em va escollir des de les entranyes de la mare i em va cridar per la seva gràcia. Quan a ell li semblà bé, em va revelar el seu Fill perquè jo l'anunciés als pagans." »
— Ga 1, 11-16

En Fets[modifica]

En el llibre dels Fets, la conversió de Pau és abordada a tres llocs diferents. Aquesta experiència és molt més detallada que en les Epístoles. Els textos descriuen la conversió com un esdeveniment que va tenir lloc quan Pau estava de camí a Damasc.

Segons la tradició, Pau va ser batejat a Damasc per Ananies.

Fets, capítol 9[modifica]

En aquest capítol es descriu la conversió de Pau.

« Quan Saule arribava prop de Damasc, de sobte l'envoltà una llum fulgurant que venia del cel. 4 Va caure a terra i sentí una veu que li deia: Saule, Saule, per què em persegueixes? Ell preguntà: «Qui ets, Senyor?» Li respongué: «Jo sóc Jesús, el qui tu persegueixes. Aixeca't, entra a la ciutat, i allà et diran el que has de fer». Els homes que l'acompanyaven s'havien aturat, muts d'espant; sentien la veu, però no veien ningú. Quan Saule s'aixecà de terra, per més que obria els ulls, no veia res. Ells l'agafaren per la mà i el van portar fins a Damasc. Estigué tres dies sense veure-hi, i no menjava ni bevia. Hi havia a Damasc un deixeble que es deia Ananies. En una visió, el Senyor el cridà: «Ananies!» Ell respongué: «Aquí em tens, Senyor».

El Senyor li digué: «Vés al carrer anomenat Recte, a casa de Judes, i pregunta per Saule de Tars: està pregant, i en una visió ha vist un tal Ananies que entrava i li imposava les mans perquè recobrés la vista». Ananies replicà: «Senyor, he sentit contar a molts tot el mal que aquest home ha fet al teu poble sant de Jerusalem, i ara, aquí, té plens poders dels grans sacerdots per a endur-se'n presos tots els qui invoquen el teu nom.» El Senyor li digué: «Vés-hi, que aquest home és l'instrument que jo he escollit perquè doni testimoni del meu nom davant les nacions paganes i els seus reis, i davant els israelites. Jo li faré veure tot el que haurà de sofrir pel meu nom.» Aleshores Ananies hi anà, entrà a la casa, li va imposar les mans i li digué: «Saule, germà, Jesús, el Senyor, el qui se't va aparèixer pel camí quan venies, m'envia perquè recobris la vista i siguis omplert de l'Esperit Sant». A l'instant li caigueren dels ulls una mena d'escates i recobrà la vista. Llavors mateix s'aixecà i es va fer batejar.

»
— Ac 9. 3-18
Fets dels Apòstols, capítol 22[modifica]

Durant la seva detenció a Jerusalem, Pau s'adreça a la multitud i es descriuen les circumstàncies de la seva conversió.

« Quan ja m'acostava a Damasc, de sobte, cap al migdia, m'envoltà una gran llum fulgurant que venia del cel. Vaig caure a terra i vaig sentir una veu que em deia: «Saule, Saule, per què em persegueixes?» Jo vaig preguntar: «Qui ets, Senyor?» Ell em respongué: «Jo sóc Jesús de Natzaret, el qui tu persegueixes». Els qui anaven amb mi veieren la llum, però no van sentir la veu del qui em parlava. Llavors vaig preguntar: «Què haig de fer, Senyor?» El Senyor em digué: «Aixeca't, vés a Damasc i allí et diran tot el que he determinat que facis». I com que amb l'esclat d'aquella llum no veia res, els qui m'acompanyaven em van agafar per la mà i així vaig entrar a Damasc. »
— Ac 22, 6-11

Referents culturals[modifica]

Arts[modifica]

La Conversió de Sant Pau va estar representada per nombrosos artistes, incloent Albrecht Dürer, Giovanni Bellini, Fra Angelico, Fra Bartolomeo, Pieter Brueghel el Vell, William Blake i Luca Giordano. El pintor italià Caravaggio va realitzar dues pintures sobre aquest tema: La conversió de Sant Pau i La Conversió de Sant Pau en el camí a Damasc.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conversió de Pau
  1. «Pau | enciclopèdia.cat». [Consulta: 17 maig 2019].