Fets dels Apòstols

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de llibreFets dels Apòstols
Saint Paul Ananias Sight Restored.jpg
Ananies torna la vista a Pau, de Pietro De Cortana
Tipus text sagrat
Fitxa tècnica
Autor Lluc
Sèrie
Part de Nou Testament
Modifica les dades a Wikidata

Els Fets dels Apòstols és el cinquè llibre del Nou Testament de la Bíblia.

En principi era una part de l'Evangeli segons Lluc, però els textos se separaren abans de ser escrits els manuscrits que ens han arribat fins avui dia. Són de gran interès i valor històric.

Autoria[modifica]

Malgrat l'autor del llibre mai esmenta el seu nom, la tradició d'atribuir a Sant Lluc l'autoria, data almenys del segon quart del segle II. Ireneu, Tertul·lià, Climent i Orígenes donaven com a autor a Lluc, el company de Pau.

El mateix llibre dels Fets indica que fou escrit per un company de Pau. En el capítol 16 verset 10, l'escriptor, sense previ avis, passa de la tercera persona a la primera: "Després d'aquesta visió buscàrem tot seguit de partir cap a Macedònia...".

Datació[modifica]

La conversió de Pau

La datació majoritària (Norman Perrin, E. Lohse, P. Vielhauer, O. Cullman) situa a aquest llibre en els anys 80, perquè aquesta és la dècada en què se sol datar l'Evangeli segons Lluc, que era posterior. Altres autors com E. Schürer o F.C. Burkitt proposen que Fets era posterior a les Antiguitats Jueves (any 93 dC) de Flavi Josep, al senyalar possibles dependències dels Fets respecte a l'obra de Flavi Josep. Aquesta teoria ha estat refusada per autors com Adolf von Harnack, F.J. Foackes Jackson, W. Kümmel, G.W.H. Lampe y T.W. Manson.