Primera carta als Tessalonicencs

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de llibrePrimera carta als Tessalonicencs
(grc) Α' Ἐπιστολή πρὸς Θεσσαλονικεῖς
Peresopnytske Gospel 04.jpg
Tipus obra literària, text sagrat, Epístola i llibre de la Bíblia
Fitxa
Autor Pau de Tars
Dades i xifres
Gènere Epístola
Sèrie
Part de Nou Testament i Epístoles Paulines
Modifica les dades a Wikidata
Epístoles Paulines
 · 1 Tessalonicencs (52)
 · 2 Tessalonicencs* (~53?)
 · 1 Corintis (56)
 · Romans (56)
 · Filipencs (56-57)
 · 2 Corintis (57-58)
 · Gàlates (57-58)
 · Colossencs (~60?)
 · Filemó (60-61)
 · Efesis* (60-62?)
 · 1 Timoteu* (~60-70?)
 · 2 Timoteu* (~60-70?)
 · Titus* (~65-70?)
* Autoria dubtosa

La Primera carta als Tessalonicencs és un dels llibres del Nou Testament de la Bíblia Cristiana. Es tracta d'una carta de Pau de Tars a la comunitat cristiana de Tessalònica per reforçar la seva fe i encoratjar-los a continuar escampant el missatge de Crist.

La primera carta als tessalonicencs és cronològicament la primera de les epístoles paulines, escrita cap a l'any 52. Això la podria convertir en el text cristià més antic existent (la majoria d'experts daten els evangelis una dècada més tard, tot i que no hi ha unanimitat).

La gran majoria dels estudiosos bíblics coincideixen en confirmar l'autoria paulina de la Primera carta als Tessalonicencs. El text coincideix, tant en estil com en contingut, amb la resta de cartes atribuïdes a Pau, i l'autoria està suportada per la segona carta. A part de Pau, la carta va signada per Silvà (o Silas) i Timoteu, els seus companys en l'evangelització de Tessalònica.

La carta va dirigida a l'Església de Tessalònica, a Macedònia. A l'època era una ciutat de gran diversitat ètnica i religiosa, amb una comunitat cristiana formada majoritàriament de gentils. Aquest extrem el confirmaria la menció de Pau a 1:9 de què es van convertir a Déu "abandonant els ídols", comentari que no hauria tingut sentit per una audiència jueva.

Pau estava preocupat per la inexperiència de l'Església. Tan sols havia estat algunes setmanes amb ells abans de marxar a Atenes, i havia enviat un llegat, Timoteu, per visitar els tessalonicencs i remetre-li un informe. Tot i que en general les notícies eren positives, també va detectar males interpretacions d'algunes de les ensenyances cristianes de Pau. Pau escriu aquesta carta per tal de corregir aquests errors.

Enllaços externs[modifica]