Llibre de Daniel

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de llibreLlibre de Daniel
Daniellion.jpg
Tipus text sagrat
Sèrie
Part de Bíblia i Ketuvim
Modifica dades a Wikidata
El profeta Daniel en la Capella Sixtina.

El Llibre de Daniel és un llibre bíblic de l'Antic Testament i de la Tanakh o Bíblia Hebrea. En les bíblies cristianes es troba entre els llibres d'Ezequiel i Osees. S'atribueix al profeta Daniel, protagonista de la narració.

Els jueus el posen entre els Escrits (Ketuvim). Diverses de les seves parts són deuterocanòniques i només les inclouen les bíblies catòliques.

Pel seu gènere literari, pertany a la Literatura apocalíptica, de difícil comprensió.

Data[modifica | modifica el codi]

Segons els erudits Daniel ha de ser més recent que els profetes posteriors a l'exili, ja que cap d'ells el cita, ni li fa referències. El text insereix multitud de vocables perses i grecs, el que fa pensar que és posterior a les invasions de Cir i d'Alexandre Magne. L'estil i la redacció confirmen tal hipòtesi.

Els autors coneixien molt bé la història de la rebel·lió Macabea, i com profecia apocalíptica inclouen en ella l'estudi dels àngels i el concepte de resurrecció, que apareixen molt després de l'Exili.

Per tant, el llibre deu haver estat compost avanç de la mort d'Antíoc IV Epífanes, que perseguir els hebreus entre 167 aC i 164 aC.

Context històric[modifica | modifica el codi]

Després de l'Exili de Babilònia, Israel no ha aconseguit recobrar la llibertat com nació independent. Successivament ha estat sota el domini de caldeus, perses i grecs, de les làgides egipcis i siris selèucides.

Grècia intenta imposar-los el culta als seus déus pagans i el jueu comú ha d'escollir entre adorar a Zeus o morir.

Antíoc vol ser divinitzat i obliga els jueus a adorar-lo com a déu-rei. Llavors, Israel espera ansiosa i anguniada al seu llibertador, no en el sentit mosaic, sinó com aquell que vindrà a anunciar el naixement del Messies. En aquesta difícil situació s'escriu el llibre de Daniel que intenta conformar una guia i una esperança pels jueus perseguits pel rei Antíoc. La història que narra, per l'autor és prova inequívoca de la fortalesa i el sosté que Déu donarà als hebreus, i els somnis i visions del text prefiguren la fi de la tribulació i investiguen les causes i orígens dels mals presents.

Exhorta a la fe i a la paciència, Déu oferirà un refugi front dels mals i promet la pròxima i final alliberació.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Llibre de Daniel Modifica l'enllaç a Wikidata