Parotiditis epidèmica: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: tk:Hapgyrtma
m r2.7.3) (Robot afegeix: th:คางทูม
Línia 58: Línia 58:
[[sv:Påssjuka]]
[[sv:Påssjuka]]
[[ta:பொன்னுக்கு வீங்கி]]
[[ta:பொன்னுக்கு வீங்கி]]
[[th:คางทูม]]
[[tk:Hapgyrtma]]
[[tk:Hapgyrtma]]
[[tl:Beke]]
[[tl:Beke]]

Revisió del 05:51, 2 des 2012

La parotiditis, més popularment coneguda amb el nom de galteres, és una malaltia contagiosa que pot ser aguda o crònica, localitzat fonamentalment en una o ambdues glàndules paròtides, que són glàndules salivals majors ubicats darrere de les branques ascendents de la mandíbula. És causat per un virus dels Paramyxoviridae, causant una malaltia clàssicament dels nens i adolescents, encara que pot també causar infeccions en adults sensibles. En general, la malaltia produeix immunitat de per vida, pel que pot ser previnguda per l'administració d'una vacuna, la vacuna triple vírica SPR.

La parotiditis pot afectar altres glàndules del cos, el sistema nerviós central i els testicles. Les complicacions més freqüents són la meningitis i la inflamació testicular que pot portar a la infertilitat. El tractament consisteix en l'alleugeriment dels símptomes.

Una epidèmia de parotiditis ocorreguda a l'illa de Tasos és descrita en l'obra Epidèmies, d'Hipòcrates, escrita aproximadament entre els anys 475 i 466 aC.

Si parlem dels símptomes que la parotiditis causa, no en podem dir gran cosa, ja que normalment no manifesta símptomes o els manifesta d'una manera lleugera. Plantilla:Link GA