Epicarm: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Bot: Traient 22 enllaços interwiki, ara proporcionats per Wikidata a d:q312410
Línia 8: Línia 8:


[[Categoria:Poetes de la vella comèdia]]
[[Categoria:Poetes de la vella comèdia]]
[[Categoria:Kos]]
[[Categoria:Persones de Kos]]
[[Categoria:Asclepíades]]
[[Categoria:Asclepíades]]

Revisió del 12:54, 6 gen 2014

Epicarm (Epicharmus Ἐπίχαρμος) fou el principal poeta còmic dòric. Era nascut a l'illa de Cos (vers 540 aC) fill d'Elothales, i era de la família dels Asclepíades, i com tota la família, metge.

De molt jove va ser portat a Mègara Hiblea (Sicília) i de allí va anar a Siracusa al ser destruïda la ciutat de Mègara per Geló I (484 o 483 aC). Va viure la major part de la seva vida a la cort d'Hieró I de Siracusa on va conviure amb Èsquil. Va morir als noranta anys (vers 450 aC) o segons Llucià als 97 anys (443 aC). La ciutat de Siracusa li va erigir una estàtua.

Era enginyós i expressiu. Va escriure entre 35 i 52 comèdies de les que es conserven els títols de 35 (Ateneu en dona 26) molts de temes mitològics: Ἀλκύων, Ἄμυκος, Βάκχαι, Βούσιρις, Δευκαλίων, Διόνυσοι, Ἤβης γάμος, Ἤφαιστος ἢ Κωμασταί, Κύκλωψ, Λόγος καὶ Λογείνα, Ὀδυσσεὺς αὐτόμολος, Ὀδυσσεὺς ναυαγός, Σειπῆνες, Σκίρων, Σφίγε, Τρῶες, Φιλοκτήτης. Altres eren de temes polítics i socials: Ἀγρωστῖνος (Ἀλροῖκος), Ἁρπαγαί, Γᾶ καὶ Θάλασσα, Δίφιλος, Ἐλπὶς ἢ Πλοῦτος, Ἑορτὰ καὶ Νᾶσοι Ἐπινίκιος, Ἡράκλειτος, Θεᾶροι, Μεγαρίς, Μῆνες, Ὀρύα, Περίαλλος, Πέρσαι, Πίθων, Τριακάδες, Χορεύοντες, Χύτραι.