Epicarm

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personaEpicarm
Pictorial history of Epicarmo,poet and writer.jpg
Nom original Ἐπίχαρμος
Dades biogràfiques
Naixement c. 524 aC
Sicília
Mort c. 435 aC (88/89 anys)
ancient Syracuse Tradueix
Ètnia Grecs
Activitat professional
Camp de treball Filosofia
Ocupació Dramaturg, filòsof, comediògraf i matemàtic
Moviment Vella comèdia
Modifica dades a Wikidata

Epicarm (Epicharmus, Ἐπίχαρμος) fou el principal poeta còmic dòric. Era nascut a l'illa de Cos (vers 540 aC) fill d'Elothales, i era de la família dels Asclepíades, i com tota la família, metge.

De molt jove, va ser portat a Mègara Hiblea (Sicília) i d'allí va anar a Siracusa en ser destruïda la ciutat de Mègara per Geló I (484 o 483 aC). Va viure la major part de la seva vida a la cort de Hieró I de Siracusa, on va conviure amb Èsquil. Va morir als noranta anys (vers 450 aC) o, segons Llucià, als 97 anys (443 aC). La ciutat de Siracusa li va erigir una estàtua.

Era enginyós i expressiu. Va escriure entre 35 i 52 comèdies, de les quals es conserven els títols de 35 (Ateneu en dóna 26), molts de temes mitològics: Ἀλκύων, Ἄμυκος, Βάκχαι, Βούσιρις, Δευκαλίων, Διόνυσοι, Ἤβης γάμος, Ἤφαιστος ἢ Κωμασταί, Κύκλωψ, Λόγος καὶ Λογείνα, Ὀδυσσεὺς αὐτόμολος, Ὀδυσσεὺς ναυαγός, Σειπῆνες, Σκίρων, Σφίγε, Τρῶες, Φιλοκτήτης. Altres eren de temes polítics i socials: Ἀγρωστῖνος (Ἀλροῖκος), Ἁρπαγαί, Γᾶ καὶ Θάλασσα, Δίφιλος, Ἐλπὶς ἢ Πλοῦτος, Ἑορτὰ καὶ Νᾶσοι Ἐπινίκιος, Ἡράκλειτος, Θεᾶροι, Μεγαρίς, Μῆνες, Ὀρύα, Περίαλλος, Πέρσαι, Πίθων, Τριακάδες, Χορεύοντες, Χύτραι.