Especiació: diferència entre les revisions

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Corregit: intermitges > intermèdies
m (Corregit: es -> és dels)
m (Corregit: intermitges > intermèdies)
També anomenada especiació [[geografia|geogràfica]], és l'especiació gradual que es produeix quan una espècie ocupa una gran àrea geogràfica que no permet que els individus que estiguin molt allunyats puguin creuar-se, a causa de barreres geogràfiques com [[mar]]s, [[muntanya|muntanyes]] o [[desert]]s. La separació espacial de dues poblacions d'una espècie durant un llarg període de temps dóna lloc a l'aparició de novetats evolutives en una o en les dues poblacions degut al fet que el [[medi ambient]] és diferent en les diferents zones geogràfiques; es deté el [[flux genètic]] entre poblacions.
Existeixen dos grans patrons d'especiació al·lopàtrica proposats per Ernst Mayr: l'especiació vicariant i la peripàtrica.
* '''Especiació vicariant''' Es produeix quan dues poblacions diferents se separen mitjançant barreres originades per canvis geològics o climàtics impenetrables. Això provoca la fragmentació de l'[[hàbitat]] i s'impedeix el flux genètic i es produeix una 'acumulació de diferències tant genètiques com morfològiques. També es pot produir la separació de la població per l'extinció de poblacions intermitgesintermèdies.
* '''Especiació Peripàtrica:''' Implica la separació d'una població menor d'una altra més gran, per exemple, quan es colonitza un nou hàbitat. Amb el temps es produeix una divergència genètica i/o morfològica que derivarà en una altra espècie. Aquests individus que migren a un lloc diferent i distant on no existeixen altres membres de la seva espècie i estableixen una nova es coneix com l'[[efecte fundador]].
;Observacions
1.161.699

modificacions

Menú de navegació