Fragmentació de l'hàbitat: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
mCap resum de modificació
m Corregit: una continuitat ara > una continuïtat ara
Línia 3: Línia 3:


== Causes ==
== Causes ==
La fragmentació d'hàbitat és sovint causada pels humans, que retiren la [[vegetació]] nadiua per a instal·lar zones agrícoles, zones rurals o zones urbanes. Per la seva mida, les infraestructures de transport modernes (carreteres, autopistes, ferrocarrils, canals, línies d'alta tensió) són un factor major en crear obstacles infranquejables per a moltes espècies. Aleshores, els hàbitats que antigament formaven una continuitat ara han quedat separats en fragments aïllats. Després d'una neteja intensiva del terreny, els fragments d'hàbitat tendeixen a quedar com illes aïllades entre si..
La fragmentació d'hàbitat és sovint causada pels humans, que retiren la [[vegetació]] nadiua per a instal·lar zones agrícoles, zones rurals o zones urbanes. Per la seva mida, les infraestructures de transport modernes (carreteres, autopistes, ferrocarrils, canals, línies d'alta tensió) són un factor major en crear obstacles infranquejables per a moltes espècies. Aleshores, els hàbitats que antigament formaven una continuïtat ara han quedat separats en fragments aïllats. Després d'una neteja intensiva del terreny, els fragments d'hàbitat tendeixen a quedar com illes aïllades entre si..


La fragmentació de l'hàbitat pot comportar sis processos diferents:
La fragmentació de l'hàbitat pot comportar sis processos diferents:

Revisió del 15:49, 28 març 2014

Les línies d'alta tensió són un factor de fragmentació de l'hàbitat de moltes espècies d'ocells.

La fragmentació d'hàbitat és un procés d'alteració del medi ambient important per l'evolució i la biologia de la conservació. Com el seu nom indica, descriu l'aparició de discontinuitats (fragmentacions) a l'hàbitat d'un organisme. La fragmentació d'hàbitat pot ser causada per processos geològics, que modifiquen lentament la configuració del medi ambient físic; o per activitats humanes, com per exemple la conversió de terres, que poden alterar el medi ambient d'una forma molt més ràpida a l'escala temporal. Es considera que els processos geològics fragmentadors d'hàbitats són una de les principals causes d'especiació, a l'inrevés de les activitats humanes, que estarien implicades en l'extinció de moltes espècies.

Causes

La fragmentació d'hàbitat és sovint causada pels humans, que retiren la vegetació nadiua per a instal·lar zones agrícoles, zones rurals o zones urbanes. Per la seva mida, les infraestructures de transport modernes (carreteres, autopistes, ferrocarrils, canals, línies d'alta tensió) són un factor major en crear obstacles infranquejables per a moltes espècies. Aleshores, els hàbitats que antigament formaven una continuïtat ara han quedat separats en fragments aïllats. Després d'una neteja intensiva del terreny, els fragments d'hàbitat tendeixen a quedar com illes aïllades entre si..

La fragmentació de l'hàbitat pot comportar sis processos diferents:

  • Una reducció en la superfície total de l'hàbitat
  • Un augment de la quantitat de límits
  • Una disminució de la quantitat d'hàbitats interiors
  • L'aïllament d'un fragment d'hàbitat de la resta
  • El trencament d'un sector de l'hàbitat en subsectors més petits
  • Una disminució de la mida mitjana dels sectors d'un hàbitat.

Vegeu també

Enllaços externs