Diferència entre revisions de la pàgina «Haydar Tura»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Correcció tipogràfica: espai sobrant
m (Corregit: part el historiador Abd > part l'historiador Abd)
m (Correcció tipogràfica: espai sobrant)
Després va atacar [[Ura Tepe]] (1804) encara que el seu governador es va sotmetre i es va presentar amb valuosos regals, però fou entregat a algun personatge que tenia alguna qüestió personal contra ell i que el va matar. Kalibek fill d'Utkhur Kushbegi, fou nomenat governador d'Ura Tepe i el país fins a [[Khodjend]] i [[Taixkent]] fou posat sota autoritat de Bukharà. El mateix any Haydar es va casar amb una filla del príncep dels keneges de [[Beylik de Xahr-i Sabz|Xahr-i Sabz]].
 
Per aquest temps Haydar va enviar una ambaixada a [[Sant Petersburg]] de la que formava part l'historiador Abd al-Karim (Abdul Kerim); va retornar via [[Moscou]], [[Àstrakhan]] i [[Khivà]]. En el seu camí l'ambaixada va saber que el khan de Khivà planejava una ràtzia a Bukharà que efectivament es va portar a terme el [[1806]] i en el que es va fer un considerable botí de bestiar. Muhammad Niyaz fou enviat des de Bukharà contra els invasors i després de diverses escaramusses l'exèrcit de Khivà fou derrotat i el khan Iltazar Inaq ibn Iwaz Inaq Biy (1804–1806) es va ofegar al creuar l'[[Oxus]]. Els bukharians es van fer amb un important tresor. Al seu retorn a Bukharà l'exèrcit vencedor anava acompanyat dels presoners, que foren perdonats i alliberats. Els bukharians van establir com a governador de Khivà al germà del khan mort, Kutli Murad Beg amb títol d{{' }}''Inak'', però al cap de poques setmanes el poble de Khivà el va proclamar khan. Va escriure a l'emir de Bukharà dient que havia estat per la força i que volia tenir Khivà com a delegat de Bukharà. La treva entre els dos estats va subsistir. Els únics conflictes foren alguns atacs de nòmades turcmans a les caravanes bukharianes.
 
El 1820 va visitar el país la missió russa dirigida per Negri, acompanyat del baró Meyendorf, en resposta a la petició d'una ambaixada enviada per Bukharà el 1816. La missió anava escortada per un grup de cosacs i va sortir d'[[Orenburg]] l'octubre de 1820. La seva entrada a Bukhara fou el [[20 de desembre]] de [[1820]]. Es va produir un intercanvi de regals. Els russos van calcular que llavors el khan tenia uns 45 anys.
1.154.437

modificacions

Menú de navegació