Vés al contingut

Nínxol ecològic: diferència entre les revisions

1.116 octets eliminats ,  fa 7 anys
cap resum d'edició
m (Revertides les edicions de 88.15.12.31 (discussió) a l'última versió de 95.120.72.134)
Cap resum de modificació
En [[ecologia]] un '''nínxol ecològic''' és una determinada funció que, segons les circumstàncies, pot durternir-la a terme una o altra [[espècie]]. Posa èmfasi en l'"ofici" de cada espècie.
 
Un nínxol ecològic és la manera com els organismes capten l'energia que necessiten. És la funció que cada organisme duu a terme en l'ecosistema, determinada pel conjunt d'accions que fa per utilitzar energia. dues espècies que ocupen el mateix nínxol ecològic s'anomenen vicariants o espècies vicaries. la relació que tenen és de competència.
 
És el paper que té una espècie en l'ecosistema. Es defineix per molts aspectes, com ara el comportament, el tipus d'aliment que consumeix, els llocs on troba aquest aliment, els depredadors que se n'alimenten, els efectes que té sobre altres espècies de l'ecosistema...
 
Per això, el que fa el nínxol és caracteritzar quin tipus de relacions s'estableixen entre les espècies i entre les espècies i el [[Medi ambient|medi]].
 
El nínxol ecològic, per tant, és el resultat de l'adaptació d'aquest organisme a l'ambient on viu. En el cas d'organismes que pateixen metamorfosi, el nínxol ecològic pot variar al llarg del temps: un capgròs és herbívor, mentre que la granota adulta s'alimenta d'insectes: el seu nínxol ecològic ha variat.
 
== Vegeu també ==
Usuari anònim