Enginyeria química: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Etiquetes: possible spam editor visual
Cap resum de modificació
Línia 26: Línia 26:
*[http://www.feiq.es/ Federación Española de Ingenieros Químicos]
*[http://www.feiq.es/ Federación Española de Ingenieros Químicos]
*[http://www.quimics.cat/ Col. Oficial de Químics de Catalunya]
*[http://www.quimics.cat/ Col. Oficial de Químics de Catalunya]
*


{{Autoritat}}
{{Autoritat}}

Revisió del 00:48, 3 gen 2016

l'enginyeria química permet dissenyar processos químics eficients.

La paraula enginyeria significa «engendrar, crear, projectar, idear, buscar la manera...». Tots aquests conceptes dibuixen el perfil del que es considera l'art d'aplicar els coneixements científics a la invenció, al perfeccionament o a la utilització de les tècniques en totes les seues determinacions dins del camp industrial, que s'ocupen dels aspectes tècnics dels processos de fabricació.

En el cas concret de l'enginyeria química, la unió d'ambdós conceptes, el d'enginyeria i el de química, permeten definir-la com l'enginyeria que tracta del projecte, l'execució i l'operació de les instal·lacions en les quals es fabriquen els productes de les indústries químiques. Un enginyer o enginyera químic és la persona experta en la concepció, el càlcul, el disseny, la construcció i l'operació d'instal·lacions o equips en què la matèria experimenta un canvi d'estat, de contingut d'energia o de composició. Qualsevol procés químic de fabricació es pot descompondre en una sèrie d'operacions elementals sobre elements individualitzats d'un equip. Aquestes operacions estan relacionades entre si, i alhora, estan controlades, individualment i en conjunt, com a procés de producció industrial. Són múltiples els camps on l'enginyer o enginyera químic pot desenvolupar el seu treball perquè tot el que ens envolta, d'una manera o d'una altra, és químic.

És Enginyeria Química tota la indústria farmacèutica, la indústria alimentaria, la indústria ceràmica, totes les empreses dedicades a la depuració d'aigües, sòl, o l'aire, i un llarg etcètera. La seva convergència amb la biotecnologia i l'enginyeria biològica dóna pas al que es coneix com a enginyeria bioquímica.

La carrera universitària

La carrera universitària d'enginyeria química té una durada de 5 anys. El darrer any s'ha de fer un projecte que sol ser el disseny d'una planta química. Les assignatures més importants són:

  • Mecànica de fluids
  • Transmissió de calor
  • Operacions d'equilibri
  • Sistemes de control
  • Depuració d'aigües
  • Materials

Encara que el seu nom ens fa pensar que és una carrera molt semblant a la llicenciatura en química, es va extraure de l'antiga Enginyeria Industrial - especialitat química, degut a la seva complexitat i demanda del mercat.

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Enginyeria química