Pagus: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m Robot afegeix: nl:Pagus (Romeins)
Cap resum de modificació
Línia 1: Línia 1:
A l'[[edat mitjana]], un '''pagus''' (en plural '''pagi''') era una demarcació territorial amb nuclis rurals, amb una extensió considerable. Des del [[segle IX]] va ser sinònim de [[comtat]] i després es va fer servir per denominar aquells territoris sense [[comte]] propi.
El '''pagus''' (plural '''pagi''') fou un lloc fortificat dels territoris romans exteriors a la ciutat, on el poble i la tropa es podia retirar en cas d'un atac, pero no tenie defenses enmurallades.


Es diu que foren creats per [[Servi Tul·li]],però la divisió del país en pagus és del temps de [[Numa Pompili]]. Cada tribu va ser dividida en un cert nombre de ''pagi'', i el nom d'aquest es va donar al territori a l'entorn del lloc fortificat (a més del lloc fortificat mateix).
És una paraula [[llatí|llatina]] que té el seu origen a l'època [[Imperi Romà|romana]], quan designaven nuclis rurals sense defenses emmurallades.


Cada ''pagus'' tenia un magistrat que portava un registra dels noms i propietats de cada habitant, recaptava les taxes i cridava al poble, quan calia, a la guerra. Cada un dels ''pagi'' tenia els seus propis ritus sagrats i un festival anyal anomenat '''Paganàlia'''. Els habitants eren els ''pagani'' (pagans) i tenien les seves reunions regulars on adoptaven resolucions algunes de les quals s'han conservat. Aquesta divisió en ''pagi'' es va conservar fins el baix imperi i fins i tot posteriorment; els seus magistrats són anomenats ''magistri'', ''praefecti'' o ''praepositi pagorum''.
''Pagus'' és l'origen de les paraules [[país]] i [[pagà]].

El terme ''pagani'' és utilitzat com oposició a ''milites '' i aplicat a tots els que no eren soldats fins i tot als que no vivien als ''pagi''; també s'anomenava ''pagani'' als ciutadans que no complien els seus deures. Els cristians van dir pagans (singular [[pagà]]) a les persones que conservaven la religió romana, la majoria dels quals vivien als pagi mentre a les ciutats havien esdevingut seguidors de Crist.

També va originar la paraula [[país]].

== Els pagi a l'edat mitjana ==

A l'[[edat mitjana]], un '''pagus''' (plural '''pagi''') era una demarcació territorial amb nuclis rurals, amb una extensió considerable. Des del [[segle IX]] va ser sinònim de [[comtat]] i després es va fer servir per denominar aquells territoris sense [[comte]] propi.


=== Alguns pagus de l'Edat Mitjana ===
=== Alguns pagus de l'Edat Mitjana ===
Línia 15: Línia 23:
*[[Pagus de Manresa]]
*[[Pagus de Manresa]]


[[Categoria:Antiga Roma]]
[[Categoria:Edat mitjana]]
[[Categoria:Edat mitjana]]
[[Categoria:Administració territorial]]
[[Categoria:Administració territorial]]

Revisió del 22:20, 30 març 2008

El pagus (plural pagi) fou un lloc fortificat dels territoris romans exteriors a la ciutat, on el poble i la tropa es podia retirar en cas d'un atac, pero no tenie defenses enmurallades.

Es diu que foren creats per Servi Tul·li,però la divisió del país en pagus és del temps de Numa Pompili. Cada tribu va ser dividida en un cert nombre de pagi, i el nom d'aquest es va donar al territori a l'entorn del lloc fortificat (a més del lloc fortificat mateix).

Cada pagus tenia un magistrat que portava un registra dels noms i propietats de cada habitant, recaptava les taxes i cridava al poble, quan calia, a la guerra. Cada un dels pagi tenia els seus propis ritus sagrats i un festival anyal anomenat Paganàlia. Els habitants eren els pagani (pagans) i tenien les seves reunions regulars on adoptaven resolucions algunes de les quals s'han conservat. Aquesta divisió en pagi es va conservar fins el baix imperi i fins i tot posteriorment; els seus magistrats són anomenats magistri, praefecti o praepositi pagorum.

El terme pagani és utilitzat com oposició a milites i aplicat a tots els que no eren soldats fins i tot als que no vivien als pagi; també s'anomenava pagani als ciutadans que no complien els seus deures. Els cristians van dir pagans (singular pagà) a les persones que conservaven la religió romana, la majoria dels quals vivien als pagi mentre a les ciutats havien esdevingut seguidors de Crist.

També va originar la paraula país.

Els pagi a l'edat mitjana

A l'edat mitjana, un pagus (plural pagi) era una demarcació territorial amb nuclis rurals, amb una extensió considerable. Des del segle IX va ser sinònim de comtat i després es va fer servir per denominar aquells territoris sense comte propi.

Alguns pagus de l'Edat Mitjana