Diferència entre revisions de la pàgina «Prelat d'Honor de Sa Santedat»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m
Robot treu caràcters de control Unicode
(→‎top: Canvis menors, neteja, replaced: s'utilitza → es fa servir AWB)
m (Robot treu caràcters de control Unicode)
La ''instrucció per a la transferència de les concessions papals'', promulgada per la Secretaria d'Estat del Vaticà el 13 de maig de 2001, estableix que el títol es pot concedir als sacerdots del clergat secular, eclesiàstics en el servei diplomàtic de la [[Santa Seu]] i els funcionaris de la [[Cúria romana]] i quaranta que han completat almenys quaranta-cinc anys de sacerdoci. Com a regla general, s'ha de sol·licitar primer el títol de [[Capellà de Sa Santedat]] abans del títol de prelat d'honor. Entre el primer i el segon grau han de passar almenys deu anys. Per a cada diòcesi el nombre total de monsenyors no ha de superar el 10% del clergat. Al gener de 2014 aquest títol va ser abolit pel [[Papa Francesc]] amb la idea de reduir els títols honorífics dins de l'Església Catòlica. Actualment a l'Església Catòlica només es fa servir el títol de "Capellà de Sa Santedat" que solament s'atorgarà als sacerdots que ho mereixin i que hagin complert els 65 anys d'edat (i no 35 anys, com en el passat)
== Història ==
Abans del [[motu proprio]] ''[[Pontificalis Domus]]'' de 28 de març de 1968, els prelats honoraris eren anomenats també prelats domèstics (en llatí, ''Antistites Urbani''), un títol que llavors també comportava certs oficis igual que l'arquebisbe o bisbe auxiliar al tron ​​oo la pertinença a la prelatura romana, i que també era mantingut per arquebisbes, bisbes i [[protonotari apostòlic|protonotaris apostòlics]] que havien estat expedits abans dels seus nomenaments als càrrecs.<ref name="Annuario">''Annuario Pontificio'' 2012, p. 1853</ref>
 
Actualment, així com aquells que ho han rebut a títol individual, generalment a petició dels seus bisbes, els següents són prelats d'honor ''ex officio'':
1.289.784

modificacions

Menú de navegació