Panell fotovoltaic: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Mcapdevila ha mogut Panell fotovoltaic a Sistemes fotovoltaics: hi ha article específic
Etiqueta: Redirecció nova
 
S'ha suprimit la redirecció a Sistemes fotovoltaics
Etiqueta: Redirecció suprimida
Línia 1: Línia 1:
[[File: SolarpanelBp.JPG|thumb|350px|Panells solars.]]
#REDIRECCIÓ [[Sistemes fotovoltaics]]
Els '''panells solars fotovoltaics''', '''mòduls fotovoltaics '''o''' col·lectors solars fotovoltaics''' (anomenats de vegades [[Panell solar|panells solars]], encara que aquesta denominació inclou altres dispositius) estan formats per un conjunt de cel ([[cèl·lula fotovoltaica|cèl·lules fotovoltaiques]]) que produeixen [[electricitat]] a partir de la [[llum]] que incideix sobre ells ([[energia solar fotovoltaica|energia solar]]). El paràmetre estandarditzat per a classificar la seva potència s'anomena [[potència pic]], i es correspon amb la potència màxima que el mòdul pot lliurar sota unes condicions estandarditzades, que són una radiació de 1000 W/m² i una temperatura de cèl·lula de 25ºC (és a dir, una temperatura ambient d'uns 5ºC). A temperatures ambientals superiors a 5ºC el rendiment dels panells disminueix. Per exemple, als Països Catalans el rendiment és un 10% inferior a causa de les condicions climàtiques.

Les plaques fotovoltaiques es divideixen en:
* Cèl·lules TFS: com les usades a les calculadores. Són flexibles i es poden adaptar a formes diverses, com per exemple maons semicilíndrics.
* Cristal·lines
** Monocristal·lines : es componen de seccions d'un únic cristall de silici (forma circular o octogonal, on els 4 costats curts, si s'observa, s'aprecia que són corbs, pel fet que és una cèl·lula circular retallada) .
** Policristal·lines : estan formades per petites partícules cristall. No tenen aparença uniforme pel que fa al color, es veuen una mena d'aigües. Tampoc presenten espais buits. Són més econòmiques que les monocristal·lines però també menys eficients.
* De concentració (panell termofotovoltaic): permet estalviar superfície i produeix aigua calenta a més d'electricitat. És més car que els panells plans.
* Panell bifacial: de material NPN (negatiu-positiu-negatiu). Panell pla que capta llum solar per les seves dues cares, amb l'ajuda d'un mirall que reflexa els rajos solars per tal que arribin a la cara del panell no encarada al sol. És dels menys habituals.
* Amòrfones: de PVC, adopten la forma de l'objecte sobre el qual es disposen. Es fan servir a cobertes molt grans que de tota manera s'han de cobrir, substituint una tela fàltica. El seu rendiment és molt baix, del voltant del 6%, però surten a compte perque el seu preu és molt econòmic. Existeixen igualment pintures amb efecte fotovoltaic.

La seva efectivitat és major com més grans són els vidres, però també el seu pes, gruix i cost. El rendiment de les primeres pot arribar al 20% mentre que el de les últimes pot no arribar al 10%, però el seu cost i pes és molt inferior.
== Vegeu també ==

* [[Heliòstat]]
* [[Carregador de bateria]]
* [[Estació de càrrega]]
* [[Energia solar fotovoltaica]]
* [[Energia renovable]]

== Referències ==
{{Referències|2}}

== Enllaços externs ==
{{Commonscat|Photovoltaics}}
* [http://www.explicame.org/content/view/22/1/Explicame: Cel o Panells Solars]
* [http://www.europapress.es/economia/noticia-comunicado-solfocus-finaliza-instalacion-concentrador-fotovoltaico-central-energetica-solar-3mw-isfoc-20080925200814.html Instal·lacions de Concentració Fotovoltaica]
* [http://poloestable.wordpress.com/category/mppt/Sèrie d'articles sobre tècniques de MPPT en centrals fotovoltaiques.]

{{ORDENA:Panell Fotovoltaic}}

Revisió del 16:12, 19 jul 2019

Panells solars.

Els panells solars fotovoltaics, mòduls fotovoltaics o col·lectors solars fotovoltaics (anomenats de vegades panells solars, encara que aquesta denominació inclou altres dispositius) estan formats per un conjunt de cel (cèl·lules fotovoltaiques) que produeixen electricitat a partir de la llum que incideix sobre ells (energia solar). El paràmetre estandarditzat per a classificar la seva potència s'anomena potència pic, i es correspon amb la potència màxima que el mòdul pot lliurar sota unes condicions estandarditzades, que són una radiació de 1000 W/m² i una temperatura de cèl·lula de 25ºC (és a dir, una temperatura ambient d'uns 5ºC). A temperatures ambientals superiors a 5ºC el rendiment dels panells disminueix. Per exemple, als Països Catalans el rendiment és un 10% inferior a causa de les condicions climàtiques.

Les plaques fotovoltaiques es divideixen en:

  • Cèl·lules TFS: com les usades a les calculadores. Són flexibles i es poden adaptar a formes diverses, com per exemple maons semicilíndrics.
  • Cristal·lines
    • Monocristal·lines : es componen de seccions d'un únic cristall de silici (forma circular o octogonal, on els 4 costats curts, si s'observa, s'aprecia que són corbs, pel fet que és una cèl·lula circular retallada) .
    • Policristal·lines : estan formades per petites partícules cristall. No tenen aparença uniforme pel que fa al color, es veuen una mena d'aigües. Tampoc presenten espais buits. Són més econòmiques que les monocristal·lines però també menys eficients.
  • De concentració (panell termofotovoltaic): permet estalviar superfície i produeix aigua calenta a més d'electricitat. És més car que els panells plans.
  • Panell bifacial: de material NPN (negatiu-positiu-negatiu). Panell pla que capta llum solar per les seves dues cares, amb l'ajuda d'un mirall que reflexa els rajos solars per tal que arribin a la cara del panell no encarada al sol. És dels menys habituals.
  • Amòrfones: de PVC, adopten la forma de l'objecte sobre el qual es disposen. Es fan servir a cobertes molt grans que de tota manera s'han de cobrir, substituint una tela fàltica. El seu rendiment és molt baix, del voltant del 6%, però surten a compte perque el seu preu és molt econòmic. Existeixen igualment pintures amb efecte fotovoltaic.

La seva efectivitat és major com més grans són els vidres, però també el seu pes, gruix i cost. El rendiment de les primeres pot arribar al 20% mentre que el de les últimes pot no arribar al 10%, però el seu cost i pes és molt inferior.

Vegeu també

Referències

Enllaços externs

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Panell fotovoltaic